You are currently viewing Какво ни показват Васил Божков и властта?

Какво ни показват Васил Божков и властта?

Време за четене: 4 минути

През последните няколко месеца, бавно, но славно, ние бяхме въвлечени в разправа между видни обществени личности и представители на властта. Днешната тема ще бъде посветена на г-н Васил Божков, братя Найденови, г-н Кирил Домусчиев и държавата.

Едно трябва да бъде много ясно казано – срещу държавата, никой не може да води война.

Държавата работи, когато иска и срещу когото иска. Ние живеем в правова държава, но правото не важи за всеки еднакво. Тя изпълнява своите закъснели действия спрямо спорни фигури от близкото минало.  Добре запознати сме с личността на Васил Божков и каквито и думи да бъдат написани, смятам че ще бъдат излишни.

Има нещо, което обществото не иска да приеме на сериозно и бива несъзнателно вкарано в тази „война“. Ставаме съучастници със своите „реакции“ към нещата, които се вадят от кухнята. След предаването на БТВ научихме, че висши държавни служители и министри са имали завидно добри взаимоотношения с г-н Божков. Разбрахме какви са приликите и разликите от някогашните мутри и сегашните бизнесмени. Научихме и за новите „бухалки“, също и колко добре държавата може да изпълнява своите ангажименти.

Преразпределение на бизнеси по-време на пандемия е може би най-удобният момент, след като всичко остава в страни от медиите и обществото.

Не трябва да подминаваме и факта, че БТВ правят опити за обективност и дори критичност спрямо правителството. Може би БТВ допусна, че престижното 111-то[1] място по-свобода на словото не е празна титла и не е просто число. Или това отново ще бъде прах в очите на всички ни?

Каква всъщност е картината в момента?

Преди няколко месеца започна звездно разследване срещу Васил Божков. Първо отнеха лиценза на Национална лотария – билетчетата, след това ликвидираха Еврофутбол, после взеха и историческата му колекция. Държавата се разправи с един от монополистите в хазартния бизнес. През това време очаквахме ответния удар и той не закъсня. Започна престрелка с показване на СМС-си, интервюта по сутрешни блокове, изпращане на акции по различни обществени личности и др. Заговаряйки за СМС-те, то нека проследим какви бяха действията на прокуратурата. Главният прокурор г-н Гешев заяви, че не взима отношение относно изтеклата информация за СМС-си между Васил Божков и министър Владислав Горанов. В тях се споменава и Държавната комисия по хазарта (ДКХ), която трябва да оказва пълен support (подкрепа). Каквото и да означава това, то за пореден път разбираме, че едни фигури се ползват с различни привилегии. Като главен прокурор г-н Гешев споделя, че не е чел СМС-те и съответно вече е виждал такива сценарии. Може би главният прокурор визира процеса срещу Цветан Василев и фалита на КТБ[2] [3]. За потвърждение на успешния бизнес в България, г-н Божков сподели с обществото „паметна записка“ (натисни тук), в която се говори за едни 24 млн. лв.  Видяхме и какво означава висок професионализъм на българския бизнес и общественици, които са близки с властта. В процес на скандалните разкрития тази бележка беше потвърдена за автентична и от г-н Кирил Домусчиев (натисни тук).

Васил Божков се усмихва и говори с Цветан Василев
Васил Божков с Цветан Василев (вдясно); снимката е от 2011 година
Автор на снимката: А.Станков / БГНЕС

Къде сме ние?

От една страна – част от обществото се възхищава на Васил Божков за това, че показва компромати срещу властимащите и забравя за неговия имидж. Другите участници са феновете на Левски и техният любим отбор, който стана заложник между двата „воюващи лагера“. Представителите на медиите, които са собственост на близки до властта публични фигури и медии, които се опитват да запазят някакъв „истински“ журнал участват активно по един или друг начин. Има и малка част критично мислещи хора и всичко приключва до тук. Обществото е безмълвен наблюдател на случващото се около него. Може би не иска да разбере или проумее, че и двете страни са до толкова обвързани една с друга, че истината е по средата. Като безмълвен наблюдател, ние виждаме до колко е пробита българската демокрация.

„Демокрация по български!“

Ясно може да се види как законодателна, изпълнителна и съдебна власт са перфектно смазана машина, която е стикована между себе си и работи по команда. Тази машина е овластена в ръцете на сенчести личности и скрити кукловоди. Изпълнителна, съдебна и законодателна власт или 3-те стълба на държавата са приведени да бъдат модерните „бухалки“. Излезе и доклада на ЕК за това, че няма никакъв напредък в съдебната реформа. Основните критики, които идват от Европа отново са насочени към това, че няма нито задържани, нито обвинени висши държавни служители или министри в корупция.[4] [5] При всичко това, обществото и народът са просто едни наблюдатели, които не проумяват същинската истина на разиграващото се пред нас. Нима някой от нас вярва, че държавата не е знаела за тези 700 млн. лв., които се дължат от г-н Васил Божков? Или вярваме на думите на властимащите, че те не са знаели кой кой е?

При все изложените въпроси и разсъждения по-горе, не бих казал, че има нормално работеща държава. Мислите ли, че всичко това, което се случва ще доведе до някакъв ефект? Както Цветан Василев прекарва спокойно дните си в Сърбия, така и Васил Божков ще прекарва дните си в Дубай. Какво е общото между тях? В рамките на няколко дни единият изгуби банка с капитал от над 4 млрд. лв., а вторият империята, която беше градил през последните 30 години. Общото – намесата на държавата и хората, които стоят начело през последните години. Всичко това няма да доведе до нещо, което ще е в полза на обикновения гражданин.

Дали тези опити за дестабилизация на политическата обстановка в България няма да се окажат добре планувани? През последните 11 години, правителството нито един път не успя да довърши започнатият си мандат. В момента се зараждат интересни течения – Костадин Костадинов и неговата партия Възраждане организираха протест, на който имаше между 8-10 хил. души. Сенчести лица от близкото минало попаднаха под ударите на властта и те започнаха да вадят своите компромати. Към посочените събития, не трябва да пропускаме и COVID19, който накара държавата да работи в „извънредно положение“ в продължение на 2 месеца. Нека да допълним и 750 млн. евро, които бяха отпуснати от ЕС и за които 750 млн. евро научихме преди дни.[6]

Нима в предстоящите трудни времена, не е добре да имаме стабилно управление?

Предстои да разберем какво следва в следващите месеци… 

П.С.: Прочетете една приказка за Али Баба и Аладин или как никой не знае за едни 700 млн. лв.. Линк към статията: тук


[1] https://rsf.org/en/ranking

[2] https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0

[3] https://www.mediapool.bg/krazhbata-na-veka-kakvo-se-sluchva-pet-godini-sled-sriva-na-ktb-news294713.html

[4] https://www.mediapool.bg/g-zho-zaharieva-tova-li-e-vashata-evropeiska-bulgaria-news307659.html

[5] https://www.mediapool.bg/gerb-gromi-falshivite-novini-za-doklada-na-bryuksel-bsp-napomnya-za-ostavkata-na-kirilov-news307634.html

[6] https://www.mediapool.bg/bulgaria-usvoi-750-mln-evro-ot-evrofondovete-za-koronavirusa-za-dva-mesetsa-news307598.html