You are currently viewing Заведенията и дискотеките получиха 9% ДДС бонус от държавата
Ресторантите получават подарък от държавата

Заведенията и дискотеките получиха 9% ДДС бонус от държавата

Време за четене: 4 минути

Падението на един народ или как алкохолът, заведенията и дискотеките се оказаха най-стратегическите приоритети за българския туризъм. Държавата реши да облекчи изстрадалите собственици на дискотеки, клубове, барове и намали ДДС-то на 9%. Разбира се, те са най-засегнатите от последиците на COVID19, но нека да надникнем по-дълбоко в този сектор.

Подарък за Вас – ДДС 9%

Масово заплатите са под или около минималното възнаграждение за страната. В 90% от случаите, въпросните служители работят на дневен надник + % от оборота и бакшиш (бакшиша или оставя за служителя или се дели между всички). Твърдото възнаграждение (ако не са само на % и бакшиш), което взимат варира между 20-50 лв., според зависимост от това до колко е разработено заведението. Това не значи, че сервитьори и бармани не взимат пари, точно обратното. Един добър професионалист знае как да си заслужи бакшиша. Трудовите договори (ако въобще има) се сключват основно на 4 и 6 часа, в редки случаи на 8 часа, често срещани са и гражданските договори. Осигуровките, които внасят (ако внасят) са минимални. Готвачите получават възнаграждение между 60-120 лв. на ден, отново с договори на 4/6 и рядко на 8 часа и с минимални осигуровки (ако имат). При тях работното време, както и при останалите варира между 12-14-часови смени.

През годините този бранш така и не успя да излезе на чисто и продължава до ден днешен да е в сивата икономика. Ресторантьорският сектор има завиден принос в държавната хазна, спазва абсолютно всички закони (заплащане на данъци, не крие обороти, издава касови бележки и т.н.) и постоянно е на „светло“.

Той със сигурност страда като всички останали, все пак българинът не обича да харчи пари за клубове, ресторанти и дискотеки. Въпреки, че петък и събота (и не само) повечето заведения са пълни и се пръскат по шевовете си.

Продължавайки с разсъжденията за тях, няма как да не спомена и фалшивия алкохол, който се сервира в част от заведенията в страната, понякога арогантното отношение на „професионалистите“, лъженето с рестото, надписването на сметки, пушенето на цигари (въпреки, че със закон е забранено) и др.. 

Колко пъти лично си попадал на фалшив алкохол, за който си заплатим скромните 100 лв. за бутилка?

Спомняш си ги много добре, нали?

Заведенията

Нека да поясня нещо – ресторантьорската професия е изключително тежка професия и само този, който не се е сблъсквал с нея може да твърди точно обратното. Има ресторанти, заведения и клубове, които са на чисто, изграждат имидж и престиж, но масовката е спомената в горните редове.

И тук идва главният въпрос – българският туризъм представлява заведенията, дискотеките, кръчмите, баровете и ресторантите ли? Нима майка България може да предложи само това на своите чуждестранни туристи? Тази земя, която е богата на история, легенди и митове не може да бъде конкурентна? Българският туризъм иска да бъде оприличаван на алкохолен туризъм и нищо друго.

Не напразно английските и немските туристи идват в България на алкохолен туризъм. За тях цените в България са евтини и ниски. През последните години нееднократно България попадаше в големите всекидневници в английската преса точно с тези примери – евтин алкохол, разкрепостени жени, ниски цени и до тук.

Нужното намаление на ДДС-то е жизнено важно за българския туризъм!

Заговаряйки за намаляване на ДДС за тях, няма как да не зададем и няколко въпроса за основните хранителни продукти. Беше направен опит за предложение да бъде направено намаление и на ДДС-то на храни и лекарства, но това беше категорично отхвърлено.

Защото основните хранителни продукти и лекарствата не са от значение за българския народ. Каква болка би била за държавния бюджет да се намали ДДС-то на храни и лекарства.

Може би защото някой продукти ще поевтинеят и българинът ще започне да си позволява повече храна.. Каква наглост от наша страна, нали?

И от тук изхождайки на гореспоменатите неща би следвало да се стигне до извода, че ние като народ сме до толкова обвързани с изстрадалия ресторантьорски бранш, че едва ли не без тях не бихме могли да съществуваме, камо ли да има туризъм. 

Храната не е важна, лекарствата също не са важни! По-важно е да се плаща по-малко ДДС в един бранш, който така или иначе от години тъне в дълбините на сивия сектор.

Част от данните, които успях да разгледам, определят завиден дял на храните в българската потребителска кошница. Нека да си спомним и за чумата по свинете, която затри завидните 20% от промишленото производство в страната.[1]

През 2019 г., имаме нови увеличение с 2,4% спрямо 2018г..[2] Но, защо да намалил ДДС на нещо, което съставлява 40% от разхода на едно домакинство?

Въпреки всичко, което се случва не смятам, че основният проблем е в това дали бива намалено ДДС-то на един или друг сектор. Цялостната картина започва да се очертава на пагубна за един нещастен народ, какъвто е българският. Ще си позволя да цитирам едно on-line издание на вестник plovdiv24. Tова, което те са публикували като материал, е изключително силно. В дадената статия цитират един англичанин, който яростно напада българския народ. След като прочетох няколко пъти написаното от него, някак си ядът ми премина. Човекът описва цялото състояние на българския „народ“.

Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава;”[3] продължението тук.

Днес, намаляваме ДДС-то на 9%[4], утре всички крупни хотелиери кандидатстват по схемата 60 на 40, накрая хазната е празна.. Защо ли?


[1] https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/ikonomika/2019/11/13/3991297_inflaciiata_leko_se_povishava_do_24_prez_oktomvri/

[2] https://money.bg/economics/nsi-potrebitelskite-tseni-se-pokachvat-s-2-4-za-godina.html

[3] https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Britanec-s-unishtozhitelen-komentar-Ima-li-po-prost-narod-ot-bulgarskiya-964860?fbclid=IwAR172VC6TRdoZGAdq1fvAWoWPiE7UZSmUgyD4Vof4i0LtEIQrADhMTk-D5Y

[4] https://www.mediapool.bg/dds-za-zavedeniya-stava-9-mozhe-da-padne-i-za-knigite-no-za-hranite–ne-news307261.html