You are currently viewing ИТН, Продължаваме промяната и недоверието
Народно събрание на република България. photo: DIMITAR DILKOFF/AFP

ИТН, Продължаваме промяната и недоверието

Време за четене: 4 минути

ИТН продължаваме промяната ИТН продължаваме промяната

През изминалата седмица горещия картоф „Северна Македония“ според поддръжниците на ИТН взе главата на 4-та коалиция на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „БСП“ и „Има такъв народ“. Всъщност действията „Северна Македония“ беше паравана за истинската причина за снемането на доверие от страна на ИТН.

Всъщност причините са доста – през последните месеци управляващото мнозинство се опита да покаже корумпирания модел на управление през последните 12 години. Общественото пространство през седмица-две гърмеше от поредния скандал – дали с източени пари от магистрали и некачествени ремонти на пътища или къщи за гости[1], скандали с недосегаемостта на главния прокурор или сенчестата работа на съда, дневния ред на българина беше променен. Оживлението в политическия живот се усети и инерцията, която беше набрало управляващото мнозинство приключи с разкритията на ГКПП „Капитан Андреево“.

Разкритията, които бяха направени показа мащаба на превземането на държавата от вътре. Една функция, която е редно да се извършва от държавата е дадена в ръцете на частник, който трупа дивиденти за сметка на цялото общество. За да бъде обяснено с най-прости думи, то нека го обобщя по следния начин: границата на България с Турция се явява като входна врата на целия ЕС, което означава, че всеки един камион идващ от Турция подлежи на контрол. Всяка година компанията, осъществявала санитарния контрол е генерирала приходи в порядъка на 200 млн. лв. на година. Дори и да не са 200 млн., а 100 млн., то това са 273 хил. лв. на ден. Именно след разкритията за случващото се на границата ни с Турция настъпи повратния момент в управляващото мнозинство.

Ръководството на ИТН в лицето на Слави Трифонов и Тошко Йорданов се активизираха и все едно им беше натиснат бутона за действие. Последващите действия са вече история.

Нека да проследим хронологически и по дати събитията от края на май до 22.06. когато вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ беше подкрепен от новата 4-на коалиция – ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН.

  • На 25.05.2022 г. заместник-министърът на храните Иван Христанов съобщава, че иска постоянно полицейско присъствие на ГКПП „Капитан Андреево“.[2]  В следващите дни започват проверки, които показват размера на схемата.
  • На 03.06.2022 г. има „спонтанен“ протест на превозвачи именно на ГКПП „Капитан Андреево“.[3]
  • На 07.06.2022 г. съдът отхвърля жалбите на контрольора на ГКПП „Капитан Андреево“.[4]
  • На 08.06.2022 г. Слави Трифонов изтегля министрите си от правителството и снема доверието си с обяснението, че министър-председателя води две външни политики спрямо Северна Македония – официалната на Външно министерство, управлявано от министър Генчовса и втора, далеч от полезрението на МВнР и обществото.
  • На 13.06.2022 г. министърът на спорта Радостин Василев от ИТН с още 4 депутата дават пресконференция и заявяват, че се отцепват от ИТН.[5]
  • На 17.06.2022 г. Франция е председател на ЕС и изпраща предложение за ветото наложено от България за членството на Република Северна Македония в ЕС.
  • На 22.06.2022 г. внесеният вот на недоверие от страна на ГЕРБ относно провал в провеждането на финансовата политика, бива подкрепен в парламента от новото мнозинство.[6]

Какви заключения могат да бъдат направени от гореизложените събития?


Първо: След като на 25.05.2022 г., зам. министъра разказва за схемата на Кап. Андреево скандалът в страната придобива огромен обществен отзвук. Следващата стъпка е задействането на превозвачите и протест на ГКПП „Капитан Андреево“. На 07.06.2022 г. съдът отхвърля жалбите на „Евролаб“ и на следващия ден е активизиран троянския кон в правителството.

Второ: На 08.06.2022 г. Слави Трифонов обявява, че изтегля депутатите си от правителството и снема доверието си и хвърля картите на масата – след като ИТН успява да провали 2 парламента, то третия го прави с гръм и трясък. След снемането на доверие става ясно, че има ново мнозинство в парламента – довчерашни противници стават първи приятели.

Трето: На 17.06.2022 г. пристига френското предложение за ветото на Република Северна Македония. Заложените точки във френското предложение дават гаранции за всички изисквания, които има България относно кандидатстването на Северна Македония за ЕС. След преглед бързата критична мисъл стига до следния извод – това предложение покрива всички наши изисквания и причините изтъкнати от Слави Трифонов и ИТН са безпочвени. До колкото познавам водената политика от Република Северна Македония, то позицията, която заемам е, че братята македонци няма да одобрят предложението. С приемането на предложението на Франция, България успява да свали натиска оказван от ЕС по направление Северна Македония.

Четвърто: След като на 22.06.2022 г. вотът за недоверие внесен от ГЕРБ беше първият в новата ни история, правителството входира оставката си на 27.06.2022 г. Снетото доверие беше за провал във финансовата политика провеждана от правителството.

Резултати от проведения вот на недоверие внесен от ГЕРБ на 22.06.2022 г. Вота беше след като ИТН сне доверието към коалицията, като причината беше Северна Македония.

Интересното в случая е, че ИТН оттеглят министрите си именно заради горещия картоф „Северна Македония“, но правителството пада заради неуспешна политика относно финансите на държавата. Всичко написано може да бъде обобщено по следния начин: през ноември 2021 г. за партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ гласуват 249 743 хил. души или 9,52% от общия вот. Гласоподавателите на „Има такъв народ“ припознават партията, като борец срещу наложения модел на управление през последните 12 години. На 22.06.2022 г., депутатите на „Има такъв народ“ подменят вота на гласоподавателите си като гласуват заедно с довчерашните си опоненти. Чрез това гласуване смятам, че бъдещето на „Има такъв народ“ на политическата сцена в България приключи, а разочарованието ще бъде за сметка на всички ни – на предстоящите избори очаквам да имаме ниска избирателна активност и връщането на стария модел на управление става реален.


[1] https://ec.europa.eu/anti-fraud/system/files/2022-06/olaf-report-2021_en_4.pdf (страница 17)

[2] https://btvnovinite.bg/predavania/lice-v-lice/ivan-hristanov-iskame-postojanno-policejsko-prisastvie-na-gkpp-kapitan-andreevo.html

[3] https://www.mediapool.bg/spontanen-protest-na-prevozvachi-na-gkpp-kapitan-andreevo-news336309.html

[4] https://www.mediapool.bg/sadat-othvarlya-zhalbite-na-kontrolyora-na-zarzavata-ot-gkpp-kapitan-andreevo-news336396.html

[5] https://www.youtube.com/watch?v=Fki93LcWhMI

[6] https://www.parliament.bg/bg/voteofnoconfidence/ID/287