You are currently viewing Кратък политически анализ
Източник: https://www.pexels.com/

Кратък политически анализ

Време за четене: 5 минути

Кратък политически анализ избори

За последните 7 месеца България се сблъска цели 2 пъти с парламентарни избори. През идната неделя ще проведем трети подред избори за съставяне на редовен кабинет и ще избираме нов президент.

Какво се случи за последните 7 месеца и на какво станахме свидетели?

Въведението в темата ще обхване някой от най-значимите и интересни скандали, които съпътстваха ежедневието ни през последните 7 месеца. Нека да започнем със скандалните разкрития на г-н Илчовски, преминем през ББР (банката за развитие)[1], продължим през Автомагистрали[2] и стигнем до фиктивните нощувки на учениците[3]. Всичко това съпътства ежедневието ни през последните месеци, като сочени за главни виновници са хора, които цяла България познава.

В момента на политическата сцена изгряха звездите на Демократична България, Продължаваме промяната, Има такъв народ и Изправи се, Бг! Ние идваме.

Подкрепата на Да, България през последната година става все по-осезаема. На последните избори се видя, че софиянци подкрепиха предимно тях. Дясното намери обединение около Демократична България и ДСБ. Определено България се нуждаеше от такова раздвижване и намиране на нови играчи на политическата сцена. Христо Иванов и неговата партия започнаха да набират сили след „акостирането“ на плажа в Росенец[4]. От миналата година те гонят една ясно определена цел – съдебна реформа и превръщането на съдебната власт във власт работеща в полза на „суверена“ (нашумялата дума за народ, общество и т.н.). Резултатите от последните избори показват, че те успяват да повишат подкрепата си и да привлекат нови гласове. По време на двата кратки парламента, те ясно показаха какви са основните им цели. Успяха да премахнат преторианската гвардия на главния прокурор[5], но не успяха да отнемат правомощията на сегашния главен прокурор. Показаха желание за промяна.

При тях могат да се посочат няколко проблемни точки:

  • Много хора свързват Христо Иванов като Министър на правосъдието в кабинета Борисов 2;
  • Вътрешните неразбирателства във формацията „Демократична България“, в която участват Да, България; ДСБ и Зелените в даден момент показват различията си пред обществото;
  • Често свързват „Демократична България“ с фондация Америка за България, която по една или друга причина се смята за враг на обществото.

Безспорен факт е, че обединението „Демократична България“ ще бъде парламентарно представено в следващия парламент. Като цяло формацията набира последователи, но гласовете й идват предимно от столицата, където е масово разпознаваема. Оттам насетне какво ще се случи, предстои да разберем.

               Новият проект на Кирил Петков и Асен Василев (бившите министри на икономиката и финансите) успява да привлече гласоподаватели от почти всички партии – Демократична България, ИБНИ, ИТН, БСП, ГЕРБ. Формацията на „Харвардската двойка“ привлича сериозен интерес и със сигурност гласоподавателите й имат вярванията, че те ще спомогнат за подобрението на благосъстоянието на Родината. Докато бяха част от Служебния кабинет на президента Радев, те двамата успяха да покажат, че когато институциите работят правилно и нямат натиск от политическия кабинет в министерствата, то могат да бъдат доста ефикасни. Новите бухалки спряха да бъдат бухалки, а започнаха да изпълняват задълженията си. Само за няколко месеца НАП успя да събере в хазната близо 2 млрд. лв[6]. А сега си представи, ако НАП и всички останали институции работят според закона?
При тях изкача един съществен проблем, а именно канадското гражданство на Кирил Петков. Наскоро Конституционният съд излезе с решение, че Кирил Петков не е бил Министър на икономиката. За жалост съдът и към днешна дата може да се каже, че остава в лоното на статуквото. За тези, които са забравили, могат да проверят казуса със Симеон Сакскобургготски. В контекста на горенаписаното от последните редове, не смятам, че именно казуса с гражданството на Кирил Петков беше от толкова голямо значение. Тук целта беше ясна – отклонение от свършената работа и оронване на престижа. В крайна сметка всеки може да избере чуждото гражданството и не смятам, че тук може да има нотка на негативизъм. Все пак възможностите и ограниченията в България са ясни за всички ни.

               Следващите кандидат-депутати, на които ще обърна внимание са именно любимците от „Има такъв народ“. След като на предишните избори (м.юли) успяха да станат първа политическа сила, обществото се обърна с надежда, че Слави Трифонов и неговите шоумени ще донесат вятъра на промяната. Уви! Очакванията бяха разбити може би в първия ден след изборите, когато Слави замени джипката с живо включване по фейсбуук. Голяма част от обществото остана изненадано от поставените цели, в които имаше и изпращане на македонец в космоса. Надеждата за светло бъдеще начело с ИТН може би беше тотално разбита след скандалното интервю на Петър Илиев[7].  С дистанция на времето, това което може би успяха да свършат от „ИТН“ е, че в рамките на два парламента успяха да спасят главния прокурор и да запазят статуквото. Именно по време на тези турболентни месеци за българския политически живот и съвземането му от летаргичния сън, в който беше изпаднал през последните 10 години, главния прокурор се яви като основен крепител на статуквото. По софийските улици тихо се шушука, че ИТН пряко играят с една друга политическа партия, която обича да дърпа конците настрана от прожекторите. Смятам, че ИТН отново ще бъдат в политиката, тъй като гласовете от чужбина ще бъдат в полза на тях, но едва ли те ще бъдат фактора, който бяха преди няколко месеца.

               За формацията около Мая Манолова и Отровното трио, то смятам, че те ще направят всичко възможно да влязат отново в управлението. Лидерите на ИБНИ станаха разпознаваеми от протестите миналата година, когато Отровното трио поеха инициативата. В процес на развитие на нещата, някои от тях се обявиха като главни борци срещу статуквото и главния прокурор. През последните месеци излязоха интересни факти за някои от тях. Част от хората, които участваха на протестите миналата година и бяха по една или друга причина задържани от МВР, бяха защитавани именно от един от лидерите на формацията. В процес на развитие се оказа, че главният ни герой, който би трябвало да защитава потърпевшите, е трупал единствено и само дивиденти на техен гръб, докато към момента те са осъдени от страна на държавата. Друг интересен факт беше, когато един от основателите на БОЕЦ[8] излезе с доста интересна информация за едно дело, водено именно от гореспоменатия кандидат-депутат. Друга част от обществото посочват Мая Манолова като част от статуквото и не смятам, че тя може да бъде носител на промяната. Бъдещето на формацията е спорно и смятам, че участието им в следващия парламент е под въпрос. Наскоро имах близка среща с един от техните кандидат-депутати. Подхода му беше изключително интересен – прегръдка и подаване на визитка с номера на бюлетината. При въпрос: „С какво ще допринесеш за развитието на България“ получих отговор: „То брат, ние няма да влезем в парламента, сигурно“. Не, мерси!

Не бих могъл да не спомена и старите нови познайници, които задружно създават хаос, после се опитват да сложат ред в хаоса, а накрая са по-силни от него. Смятам, че би било излишно в този текст да изброявам всички скандали за последната една година, която успяха да сътворят. Едно е ясно – с твърд електрорат от 600 хил. души те ще бъдат част от политическия живот на България. Партията на г-ж Нинова смело мога да твърдя, че е на колене. На колене именно от нейното управление. БСП за България е всичко останало, но не е й БСП за България. Нека да върнем лентата малко назад и да си припомним, кои партии подкрепиха статуквото[9], именно чрез блокирането на различни закони и гласувания.[10] Не смятам, че БСП е опозиция, както се опитва да се вмени в обществото. Да, тя през последните 10 години е в опозиция, но не смятам, че тя е в опозиция в буквалния смисъл на думата.[11]

Относно третата глава на змея, то каквото и да бъде казано, няма да бъде излишно. Двете най-дълго участващи партии в политическия живот на България са ясно разпознаваеми. Със своя твърд електорат, то тя си гарантира депутатски места за най-видните борци за свобода и права в българската държава. Друг е въпросът около радикализирането на партията и издигането й на неин собствен кандидат за президент.

Тъй като тези избори ще бъдат 2 в 1, от пепелта изплуваха позабравени герой като г-н Сидеров и неговият уникален партньор – Луна. Там са натиснати други бутони с цел да се отнеме вниманието на гласоподавателя.


[1] https://www.capital.bg/biznes/finansi/2021/05/16/4210137_ministur_petkov_bbr_e_dala_1_mlrd_lv_na_8_firmi/

[2] https://www.mediapool.bg/mvr-ima-danni-che-shemata-za-iztochvane-e-prilozhena-i-na-ostanalite-uchastatsi-na-hemus-obnovena-news328526.html   

[3] https://btvnovinite.bg/bulgaria/mon-ustanovi-desetki-hiljadi-fiktivni-pochivki-na-uchenici.html

[4] https://btvnovinite.bg/bulgaria/skandal-na-brega-v-park-rosenec-mezhdu-hristo-ivanov-i-ohraniteli.html

[5] https://news.lex.bg/%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D1%8E%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE/

[6] https://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/nap-sybra-prihodi-za-nad-23-mlrd-leva-prez-oktomvri-338871/

[7] https://dariknews.bg/novini/bylgariia/petyr-iliev-pred-nova-niama-da-byda-unishtozhen-2279811

[8] https://zonanews.bg/razkritia/georgi-georgiev-boets-moyat-zashtitnik-nikolay-hadzhigenov-se-okaza-choveka-prichinil-mi-nay-tezhkite-vredi

[9] https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/04/22/4201735_spasiavate_geshev_kato_rohko_iaice_gerb_bsp_i_dps/

[10] https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/09/03/4249736_politicheskoto_naprejenie_gerb_dps_i_bsp_blokiraha/

[11] https://www.svobodnaevropa.bg/a/31227176.html