You are currently viewing Последния бастион на статуквото или ролята на Главния прокурор
photo: freepik.com

Последния бастион на статуквото или ролята на Главния прокурор

Време за четене: 4 минути

Исторически погледнато звездата на Главния прокурор на България изгрява с приемането на Димитровската конституция през далечната 1947 година. По времето, когато България е монархия прокурорите са били служители на съответните съдилища.

Като част от съдебната система главният прокурор разполага с неимоверно огромна власт – управлява и ръководи всички прокурори и следователи в страната или казано, това е човекът, който „коли и беси“ и следи за законосъобразността на разследването. Казано на по- прост език – главният прокурор е човекът, който трябва да разследва и гони престъпниците, които се намират по високите етажи на властта – висши държавни служители като политици, министри, главни секретари, ръководители на агенции и др.

В контекста на разглежданата тема ще проследя част от действията на прокуратурата през последните няколко години. От 2019 г. главен прокурор на България е Иван Гешев. Издигнат и избран с помощта на ГЕРБ, ДПС и Патриотите. С идването на новото правителство и промяната на дневния ред в страната през последните седмици, дори и месеци, пред българското общество бяха разкрити огромни схеми за източване на държавни пари. Като най-ярък пример може да бъде посочен строежа на магистрала „Хемус“ (нарицателно за ширещата се корупция по време на управлението на ГЕРБ)[1].

През последните няколко години прокуратурата водеше сравнително спокоен и лек живот. Още по-времето на Сотир Цацаров действията й бяха хаотични и резултатите бяха очарователни – дузина показани ареста и дузина осъдителни присъди за България в Европейския съд по правата на човека. Нека да спомена само за изплатени хиляди левове (взети от данъкоплатеца) компенсации, именно от нежеланието на прокуратурата да работи в правилна насока. След идването на Гешев и превръщането на прокуратурата в основна бухалка на статуквото, което беше градено през последните 11 години, получихме ситуация в която съдебната власт, в това число прокуратура и съдилища бяха подчинени изцяло на законодателната власт.

Какво остава неразбрано от голяма част от обществото?

За да бъде ефективен главния прокурор Конституцията му отрежда отлична позиция – за период от 7 години той остава недосегаем и фактически, когато управляващата партия (без значение коя е) постави издигне свой главен прокурор, те(управляващото мнозинство) си осигурява спокойствието за целия период на мандата. Причината е, че главния прокурор е недосегаем, защото смяната му може да бъде инициирана от мнозинството в парламента(управляващите).  

Нека да разкажа следната история, която към момента е повече от актуална. Финансовото министерство предявява претенции към АПИ (Агенция за пътна инфраструктура), че са изразходвали голям държавен финансов ресурс без яснота и чрез т.нар. инхаус поръчки (вътрешни поръчки, които са изключително съмнителни по начина на провеждане)[2]. Обръща се към прокуратура с искане за започване на разследване. В нормалната и правова държава при подаване на такъв сигнал прокуратурата ще се задейства и ще започне светкавично разследване по подадения сигнал. В конкретния случай българското общество стана свидетел как прокуратурата отказва да започне разследване. Тук на дневен ред излиза един основен въпрос – кого пази прокуратурата? Обществения интерес или обслужва частни интереси? Едва ли отговора може да бъде открит лесно, но със сигурност е някъде пред нас.

Защо смятам, че действащия главен прокурор е последният бастион на статуквото?

Разглеждайки събитията през последните две години, то ясно може да се отличи ролята на главния прокурор като последния пазител на едно прогнило с корупция и схеми десетилетие. През последните 10 години България беше управлявана еднолично, чрез помощта на различни партии сателити, каквито бяха ВОЛЯ на Марешки и Обединени патриоти – ВМРО на Каракачанов и НФСБ на Симеонов. Чрез ролята си и отказа на действие, фактически Гешев се явява като последният пазител на бившата власт – именно управлението на ГЕРБ и Патриотите.

Настоящия вътрешен министър се постара през последните месеци да покаже на българското общество огромните корупционни схеми, които са извършени в последните месеци от управлението ГЕРБ и Патриотите. В първите месеци на 2021 г. бяха раздадени колосални държавни пари без никаква яснота при кого и къде отиват тези пари. Над 2 млрд. лв. бяха раздадени за автомагистрала „Хемус“[3]. Продължавайки с примерите за непрозрачно харчене на държавни пари, то няма как да пропусна 500-те млн. лв., които бяха отпуснати за ремонт на язовири в страната. През лятото на изминалата година стана ясно, че всъщност са ремонтирани едва 10 язовира, а следите на парите се губят.[4] До отпускането на тези пари се стигна след водната криза в гр. Перник.

Това са част от разкритията, които бяха направени през изминалите месеци и показаха на българското общество в каква „утопия“ е живяло. През годините се наслушах многократно на изрази като: „България е малка и бедна държава“, „В България няма много възможности“ и т.н., но реалността е съвсем различна. Всъщност в България има достатъчно финансови ресурси, чрез които българският гражданин да живее добре.

За да стигат тези финанси там където им е мястото държавата се нуждае от адекватна съдебна система. За да има тази адекватна система е нужно да се започне от най-ниското ниво и да се стигне до най-високото ниво. Именно чрез отстраняването на Гешев и ликвидирането на ролята на главния прокурор ще направим крачка към по-добро бъдеще и превръщането на държавата не в бухалка за непослушните и непокорните, а за пазител и гарант на просперитета на българското общество.

За да изчистя още малко цялата картина, то ще си позволя да споделя мнение на една млада, образована и бъдеща съдийка. В процес на нейното образование и практика в различни областни и окръжни съдилища на нея и бива разяснено, че нещата в България не се случват по начин по-различен от времето на комунизма. Всичко, за което тя би искала да се бори и да развива успешна кариера ще трябва да бъде съобразено с определени властови кръгове и настроения на дадени политически фактори. Тези фактори индиректно и казват, че ако тя иска успешна кариера и развитие в съдебната система, ще бъде нужно да се съобразява със силните на деня и още от сега да бъде смирена и послушна.

Нима това е нашето бъдеще? Нима един млад и амбициозен човек, за да бъде успешен трябва да се примири с прогнилата система още със самото си прохождане?


[1] https://www.dw.com/bg/%D1%85%D0%B5%D0%BC%D1%83%D1%81-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D1%80%D1%83%D1%82%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/a-59752002

https://www.svobodnaevropa.bg/a/31608985.html

https://www.dw.com/bg/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D1%85%D0%B5%D0%BC%D1%83%D1%81/a-59787158

[2] https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/01/06/4300419_otkazut_na_prokuraturata_da_vidi_umisul_v_deistviiata/

[3] https://www.api.bg/bg/prescentar/novini/pravitelstvoto-se-angazhira-da-osiguri-138-mlrd-lv-za-dovrshvaneto-na-am-hemus/

https://www.mediapool.bg/spored-vtora-proverka-na-mf-shemata-avtomagistrali-za-5-mlrd-lv-e-perfektna-news327307.html

[4] https://www.segabg.com/category-observer/po-sledite-na-500-te-miliona-za-remont-na-yazovirite

https://www.mediapool.bg/remontat-na-yazovirite-bezstopanstvenost-za-630-mln-lv-news323033.html

https://www.mediapool.bg/za-dve-godini-darzhavata-ne-e-remontirala-nito-edin-ot-418-opasni-yazovira-news313783.html