You are currently viewing Защо няма да гласувам за статуквото
Снимка: freepik.com

Защо няма да гласувам за статуквото

Време за четене: 4 минути

От началото на предизборната кампания имах огромно желание да създам публикация, която да бъде свързана с темата. В края на кампанията и няколко дни преди изборния ден все още нямах ясната формулировка за публикацията и какво всъщност исках да постигна. Но във вчерашния ден, докато се разхождах, идеята сама се настани в мислите ми. Когато се прибрах вкъщи, хванах лаптопа и започнах да пиша.

Познавайки сравнително добре стълбовете на демокрацията и нейните ценности, разбирайки донякъде квазидемокрацията по българските ширини, то предпочитам да застана с позицията си срещу случващото се в Татковината през последните 30 години. Чрез избора си да упражня гласа за една или друга политическа сила, аз изпълнявам гражданския дълг и като част от народа давам властта на народния представител да работи за благото на Родината.

За последните 12 години в държавата бяха създадени и направени много неща. Наистина минималната заплата е точно 504 лв. нето (650лв. бруто), но друг е въпросът каква е силата на покупателната им способност. Непрекъснатото повишаване на основни продукти и публични услуги обезценяват това постижение. Не бих пропуснал построените (и то как) 1-2 магистрали с техните моментни ремонти, които следваха. Не бих си позволил да пропусна разблокираните европейски фондове, от които трябваше да има за всички, но имаше само за някои. През последното десетилетие световната икономика е в подем и щеше да е шедьовър ние да не сме мръднали и крачка напред. Факт са и „хилядите“ заводи, които инвестираха в страната ни. Те бяха  привлечени с рекламирането на евтината работа ръка, която би произвеждала продукция с ниска добавена стойност. Смятам, че заслугите за привличането на голяма част от компаниите се дължат предимно на частния сектор и специалистите там. За да не се отклонявам много, ще спомена за милиардните сделки, които подминаха България през последната една година и отидоха в Сърбия[1], Гърция[2] и Румъния[3]. Ниските нива на безработицата, които отчитаме през последните години са показател за доброто развитие на страната ни.  Ниската безработица е породена и от отрицателния механичен прираст на страната – за миналата година –46 хил. души[4]. Нека да не забравяме сънародниците си, които всъщност са най-големият инвеститор в България.

През последната година, в която светът се намира в здравна криза, чухме и видяхме уникалните похвали за „българския модел за управление на здравни кризи.“ Модела, за който светът „заговори“ по думите на българския премиер:

Снимка на деня: Меркел прави забележка на Борисов за маската
„Българския модел“ Снимка: Ecnomic.bg

Сблъсках се с работещия „модел“ и конкретно с претоварените болници и неадекватните мерки, които продължават да бъдат подавани и изпълнявани. „Уникален“ сам по себе си, защото излага общественото здраве  и разделя обществото.

Икономическите мерки, които бяха обявени в големи размери бяха за всички, но стигнаха до „избраните“. Наскоро имах разговор с хора, които още чакат обезщетения от януари месец. Хора, принудени отново да сменят професии и търсят преквалифициране, защото гаврата „отваряй-затваряй“ достига нови върхове. Цъках с език, когато намалиха ДДС-тата на един от най-сивите сектори в страната – именно развлекателния (казина, заведения, ресторанти), вместо да подготвят план за справяне с пиковите моменти през есенно-зимния сезон. Вместо да купят линейки и изработят процеси, държавата беше пусната на автопилот и проспахме лятото. Решихме да наливаме нови и нови милиарди в държавната „Автомагистрали“, където „качественото“ строителство на подизпълнителите е на „лунно“ ниво. Все пак част от тези пари са взети чрез данъци от моя джоб. Вместо да инвестират разумно народните пари, решиха да отворят „Държавна петролна компания“[5], макар в България съотношението на броят на бензиностанциите спрямо 1 млн. насление да е изключително висок.[6]

Не бих упражнил гласа си за статуквото, защото уникалният модел на съдебната власт в България не успя да осъди нито един народен любимец за последните 30 години. Няма и да успее. В демократичните общества има разделение на властите и всяка функционира независимо от другата. Този модел при нас липсва и никой няма желание да го промени. Не би го променил, защото ще засегне прекалено много интереси. За това се искат топки. Заигравайки се със съдебната власт няма как и да не пропусна хилядите дела, по които беше осъдена държавата в международни съдилища.

12 години е един изключително дълъг период на управление. За жалост, ако върна годините още повече назад, виждам едно хаотично движение и люшкащи се действия на народа. Народното самосъзнание все още не е достигнало момента, в който да осъзнае, че държавата е отражение на гражданина. Вярвам, че ако продължа в ритъма на посочване на черни ризи, ще изгубя интереса на читателя, а не това ми е целта. Това, което мога да кажа като заключение е, че резултатите са ясни. В обществото има насадено много негативно напрежение, но има и много хора, които са доволни от управлението на Родината ни. Изборите ще бъдат спечелени по един или друг начин от ГЕРБ. Сигурен съм, че мазохизмтът на българина ще допринесе за този резултат. В утрешния ден, когато настъпи моментът да дадеш властта на статуквото си задай въпроса – какво искам за себе си, семейството си, познатите, държавата си?

Добрия държавник се грижи за благото на обществото и работи в интерес на държавата. Лошия държавник работи за личното благо и личния си интерес.

Докато мислим на парче, всичко ще бъде на парче. В крайна сметка държавата се развива в интерес на обществото и обществото се развива в интерес на държавата. За жалост тази симбиоза при нас липсва. 


[1] https://seenews.com/news/rio-tinto-to-invest-450-mln-in-serbias-jadar-lithium-project-govt-724941

[2] https://news.microsoft.com/europe/2020/10/05/microsoft-announces-plans-for-first-datacenter-region-in-greece-as-part-of-gr-for-growth-digital-transformation-initiative/

[3] https://medium.com/activize/2020-the-year-of-angel-investments-in-romania-30110af32987

[4] https://www.nsi.bg/bg/content/2989/%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-1-000-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%B8

[5] https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2020/10/11/4124735_durjavnata_petrolna_kompaniia_shte_startira_s_50_mln/

[6] https://fakti.bg/bulgaria/477609-balgaria-imala-nai-mnogo-benzinostancii-na-1-milion-dushi-naselenie