You are currently viewing Една каша по български. Време за локдаун
Photo: freepik.com

Една каша по български. Време за локдаун

Време за четене: 4 минути

локдаун

Въпрос на време беше да бъдат приети строги противоепидемични мерки. Правителството проспа няколко месеца, в които можеше да подготви здравната система на страната. В моите очи може да изглеждат проспани, докато в техните могат да бъдат гледани като жътварски. Някой знае, но не съм аз. Не мисля, че има някой, които би отрекъл, че държавата е в безтегловност. България обича да бъде в черните челните класации на ЕС.

Какво имаме всъщност днес ?

Здравеопазването ни е на колене. През последните 20 години в България се правят реформи, ама на хартия. Виждаме всичките заметени под килима проблеми през годините. Здравеопазването, което всяка година получава увеличение на бюджета и нови милиарди и милиарди, в момента е на системно дишане. Дали поради некомпетентност или поради много добре изиграни карти, моралното падение на държавата се случва пред очите ни. За сметка на месец Март, то днес черните сценарии се случват. Удължаване на извънредното положение, в което държавата се носи по течението, води Родината ни към неясно и тъмно бъдеще. Когато през последните няколко месеца се взеха огромни заеми, за да бъде държавата подготвена за този сценарий, всички очакваха, че тя ще бъде. Уви! През последния месец видяхме как се раздават милиарди за асфалт. Асфалт, който утре ще бъде на вълни като на Черното море.

Когато през пролетта от НОЩ казаха, че ще умират много хора, много се изсмяха. Днес, когато България с нейните 6 млн. населени е начело на смъртността в ЕС от Ковид19, някой смее ли се? На ден в България има средно по 3-4 хил. души заразени при население от 6 млн., за сравнение в Турция заразените са по 6 хил. души [1]с население от 80 млн. души.

Днес, когато здравеопазването на една държава фактически е спряло, защо никой не се смее? Защо, когато складовете с лекарства са празни, никой не се смее? Задавам въпроси, на които едва ли някой ще успее да отговори. Въпроси, които вярвам, че вече си срещнал, чул, проверил. Ти, който четеш тези редове, имаш ли познати, които са болни от Ковид19? Имаш ли познати, приятели, близки, роднини, които изгубиха живота си от Ковид19 или следствие на неговия ефект върху здравеопазването ни? Аз имам.

Цялата вина ли трябва да бъде поета от правителството?

Вината трябва да бъде поделена между всички ни. Колкото и да е виновно едно правителство, то толкова е виновно и обществото. Виновно е, защото управниците са отражение на управляваните. Колкото и българинът да се бие в гърдите и да заявява гордо, че той е наследник на велики деди, днес той е роб по съзнание. Роб на пошлостта, лицемерието, кощунството, сребролюбието. Един народ, който е разединен и самоизяждащ се отвътре, не може да очаква да има силни лидери. В тежки времена си проличават истинските лидери. В тези времена той е обединител. Тогава действията и резултатите служат за изразяване и казват неща, които не могат да бъдат казани с думи. Ние сме управлявани по начин, който е далеч от общоприетите норми. Лидерът действа. Обединител, който сплотява нацията и обществото. Той е за пример.

Нашият пример го има във всяка една немска болница като пример как не трябва да бъде.

В крайна сметка големият победител ще излязат именно управляващите, които нямат намерение скоро да се разделят с комфорта на властта. Икономическите последствия няма да засегнат тях. Ще засегнат гражданите и бизнеса. Тези, които са белите дробове и сърцето. Ще бъдат засегнати всички икономически сектори на страната. Защото икономическия живот на една страна е свързан.

В момента държавата, бизнесът и обществото трябваше да работят като перфектно смазана машина. В синхрон и с нужното доверие един към друг. В действителност избраниците на народа са разединителят. Divide et impera[2] на практика е използвана за първи път от Гай Юлий Цезар в залеза на Римската република и зараждането на Империята. Събитията, които се случиха през последните няколко месеца водят до тези изводи. Властта неглижира надвисналата здравна криза. Тя отказа да заеме ясна и категорична стратегия в средносрочни планове (от март 2020 до края на 2021 година). Вместо да подготви здравеопазването и да създаде работещи за всички икономически мерки, тя раздаваше пари. Раздаваше пари за магистрали[3], намаляваше ДДС-та[4], създаде Национална Петролна компания[5], след това  ВиК Холдинг[6] и много други. След като не зае ясна позиция и не въведе строги мерки в началото на октомври, сега ще затвори цялата държава. Затварянето ще бъде като секира. Без ясно и точно определена икономическа помощ.  Бизнесът в лицето на малки, средни и големи предприятия моментално изразиха своята остра позиция. Няма яснота до какво ще доведе това и как държавата ще им помогне. Тук започва моментът на разколничеството. Друг важен участник в тази картина са медицински и лекарски съюзи, които настояват за въвеждането на категорични и строги мерки. В противен случай развитието на пандемията ще доведе до изчерпването на целия ресурс в здравеопазването. Четвъртият участник е обществото, което със своя висш интелект неглижира всички мерки. Смяташе, че това не може да се случи. Смяташе, че COVID19 ще си отиде с пиенето на ракията. Не подкрепяше протестите и смяташе, че имаме план за действие. Народната работа не иска отлагане, ама някой друг да я свърши.

Крайния резултат – медиците, които до преди месец бяха осмивани и сочени като лъжци, днес са срещу бизнес, политици и общество. Всички поставени под общ знаменател – не спазващи елементарни мерки. Бизнесът е срещу мерките, които властта иска да въведе, за да ограничи разрастването на пандемията. Той е срещу тях, защото няма ясна помощ, която ще бъде предоставена. Рязката смяна на позицията и „блокирането“ на икономическия живот ще изправи компаниите пред сериозно изпитание. Обществото е срещу мерките, които трябва да бъдат въведени от властта и срещу „некадърниците“ от Бърза помощ и бавните линейки. Смятат, че лекарите и сестрите са длъжни да лекуват без да се пазят. Много забравят, че средната възраст на медиците е 50-55 г. След като месеци наред беше уверявано, че няма да се допусне ново затваряне, затварянето дойде като гръм от ясно небе. Разликата между пролетта и сега е огромна. В създалата се каша, властта действа без да има скрупули. Дали някой от избраниците на народа ще чака линейка няколко часа? Дали ще бъдат прехвърляни от болница в болница? Дали трябва да се притесняват, че ще останат без работа и няма да могат да си платят сметките? Ще си отговориш сам, сигурен съм.

Това не е ли достатъчно категорично за състоянието на държавата ни?

До толкова ли вече е омерзено българското общество и притръпнало от случващото се около него, че допуска санитарният миниум за оцеляване да бъде още занижен? Може би отговорът е „да“. Да, защото за да има народ и общество, те трябва да бъдат ЕДИННИ. Когато обаче има прекалено много разединители, няма как да се очаква да има единен народ.

Кога народът ще разбере, че за да я има България, той  трябва да бъде обединен?


[1] https://www.google.com/search?q=how+many+cases+of+coronavirus+turkey&rlz=1C1NHXL_enBG759BG759&oq=how+many+cases+of+coronavirus+tu&aqs=chrome.1.69i57j0i457.10413j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

[2] https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%B9_%D0%B8_%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B9

[3] https://bnr.bg/post/101056658/pravitelstvoto-otpusna-135-mlrd-leva-za-magistrala-hemus

[4] https://www.svobodnaevropa.bg/a/30663098.html

[5] https://www.actualno.com/business/pravitelstvoto-podgotvi-milionite-na-danykoplatcite-koito-otivat-v-dyrjavnata-petrolna-kompanija-news_1507610.html

[6] https://clubz.bg/102502-dyrjavniqt_vik_holding_za_1_mlrd_lv_veche_si_ima_kyshta_v_centyra_na_sofiq