You are currently viewing Защо протестирам?
Единна и обединена България! "За чиста и свята република" В.Левски

Защо протестирам?

Време за четене: 6 минути

протестирам

„Когато в сряда 08.07.2020 научих от колега, че прокуратурата е започнала арести, почувствах, че правото в държавата е потъпкано. Бях готов още в 12 часа на обяд да тръгна от офиса и да се озова на заветните жълти павета. Когато в 14:00 ч. се появи събитието във Facebook за организиран протест, то вече знаех, че ще бъда пред президентството.“

Снимката е от ден 1 на протестите срещу мафията.
Да спасим демокрацията! 2020 г.

Разглеждайки хронологично нещата, то това е низ от много събития, които се случват през последните месеци. Нагнетяване на напрежение в обществото, скандални записи и снимки, издаване на разпоредби и отменянето им в рамките на ден, пандемията, която създава допълнително напрежение, икономическата несигурност и куп други.

В един момент в мен остана чувството, че нещата вече са нетърпими. Всичко преля.

Защо протестирам?

Протестирам заради правото в тази държава, протестирам заради Конституцията и за това да има закон за всички! Протестирам срещу мафията, която е превзела моята държава! Протестирам срещу всичко което сътвориха през последните 30 години!

Протестирам за моята Родина, за моята държава и за правото да живея в правова държава!

Причината, поради която отидох на спонтанно организирания протест в четвъртък беше реакцията на прокуратурата спрямо президентството. Точно 24 часа след като президента Румен Радев отговори официално на нещо, което беше обществена тайна, при него нахлуха тежко въоръжени представители на прокуратурата. Последваха арести. Нека да вметна нещо  – президентът е представителна фигура. По конституция неговата власт е ограничена.

Щом прокуратурата смята, че обвиняемите са виновни и има доказателства, то нека ги арестува.

Но..

Доста хора останахме с впечатлението, че това е наказателна акция към президентската институция и като цяло върху правовата държава. През последните няколко седмици прокуратурата пускаше избирателно най-различни чатове, снимки, коментари и други порции от „кухнята“. Малко или много това не прави добро впечатление.


Защо прокуратурата не разследва и не изпълнява закона за всички по един и същи начин? Защо трябва да е избирателно?  

Вината не трябва да бъде разглеждана само от страна на прокуратурата. Протестите по своята същност бяха издигнати с лозунга „Да защитим правовата държава“. В първите дни на протеста има хора с различни партийни възгледи и такива, които бяха безпартийни. Много от хората смятат, че няма алтернатива на сегашното статукво. Алтернатива има и тя се намира в хората, които са най-важният актив на една страна.

След проведени разговори с близки хора и не само, успях да формулирам няколко важни според мен въпроса за обществото:

  1. При подаване на оставка на правителството, то кой ще бъде избран?
  2. При оставката на главния прокурор, то има ли кой да бъде предложен за следващ такъв?
  3. Фундаменталното изискване към всяка една власт е осигуряване на по-добър живот, но какво искаме да подобрим?
  4. Какво точно искаме да променим в изпълнителната, законодателната и съдебната власт?
  5. Как ще ликвидираме корупцията на всички нива в системата?
  6. Какви икономически промени ще направим?

Това не са въпроси с цел да бъде подразнен някого, а въпроси, на които търся отговори. Конкретизирането на точно определени въпроси би довело до по-голям успех.

След година ни очакват избори. В момента обстановката в цял свят е сравнително нестабилна, всичко е породено от пандемията с COVID19.

ЕС предприема драконови мерки за овладяване на икономическите кризи и развързва кесията. Финансовите ресурси, които ще бъдат освободени, възлизат на над 750 мрлд. евро. За България са предвидени между 12-15 млрд. евро.[1], което представлява близо 20% от БВП на страната. Последните събития в световен мащаб стимулират по-бързото задвижване и изпълнение на различни заложени цели, една от който е Зелената сделка. Това ще бъде период, в които държавите членки на ЕС ще имат възможността да разполагат с огромни количества финансови потоци, и ако България успее да се възползва от тях качествено, то за страната ни би се очертало едно страхотно бъдеще. Тук идва моментът, в който през последните месеци, седмици и дни, обществото е заливано с най-различни компромати.

Какво ще се случва в бъдеще, то предстои да разберем.

Протестите…

Профилът на протестиращия от юли месец, 2020 е следният: предимно младежи и млади хора във възрастов диапазон 20-30 години, безпартиен. Образован, работещ и плащащ данъците си. Няма как в масата хора, които в първите дни наброяваха според различни източници между 5 -30 хил. души да липсват провокатори. Хората, които протестират не са наркомани, не са пияници, не са ултраси или привърженици на различни агитки, членове на партии и др. Масово бяха български граждани, които искат да бъдат чути.

Днес протестъра не е наркоман, ултрас, алкохолик и примери, които бяха изброени,[2] а гражданин, който иска да бъде чут!

Правото на протест е позволено от Конституцията на република България и от демокрацията!

Ден 2. Протест и контра протест.

Безумието, което беше сътворено да бъдат противопоставени българин срещу българин беше изключително необмислено, неоснователно и провокативно действие. Събитията, които бяха последвани и ескалацията на напрежение, което беше породено, може да се каже, че беше очаквано. Не може да не очакваш, че няма да агресираш масата, когато целенасочено изправяш пред нея хора, докарани с автобуси от различни краища на страната. Хора, които (както видяхме в репортажите на Миролюба Бенатова)[3] не са имали особено голям избор.

Знамето и лъва пред съдебната плата по време на протестите.
Да спасим демокрацията! 2020 г.

Какво друго видяхме?

Видяхме как тези, които трябва да ни защитават и да опазват реда, си изпускат нервите и смазват от бой вече арестувани граждани. Факт е, че покрай сухото гори и мокрото. Защо е нужно след като вече си го прибрал и сложил белезниците да продължаваш да биеш?

Бунтар, разправя се и буйства – удари го 15-20 пъти с палката, сложи му белезниците и го прибери в полицейския бус. Защо трябва да влезеш в буса, да се затвориш и да го смажеш от бой? Защо трябва 4 – 5, добре екипирани, напомпани полицаи да смазват от бой някого, който лежи в безпомощно състояние? Това ли е опазване на реда? Нали заради това са обучавани – на самодисциплина, тактики за противодействие и възпиране на такива събития.[4]

Или действията на полицайте, може да се разглеждат като показност и предупреждение към протестиращите?

Какво се случи на 3-тия ден от протестите?

Смятах, че в събота няма да има толкова много хора, както беше на втория ден. Когато отидох, отново останах изумен на колко много хора им е дотегнало от своеволията в държавата. Отново профилът на протестиращия беше идентичен – млад, образован, работещ и искащ да остане в страната си. Протестът  мина сравнително спокойно, имаше няколко опита за ексцесии, но те бяха локално и част от тях бяха възпирани от други протестиращи, някой бяха извеждани от полицията. Въпреки, че протестът е на открито, масово хората бяха с маски и се опитваха да спазват разпоредбите на НОЩ. Много хора смятат, че протестиращите са „наркомани, привърженици от различни агитки, алкохолици и др.“, но отговорът тук е категорично не. За да няма ескалация между протестиращ и полицай, то полицията също трябва да поеме отговорност за своите служители. В протестиращия остава впечатлението за чувство на безнаказаност от страна на служителите на реда. Нормално ли е полицай да се обърне към протестиращ с думите „Слагай си намордника“? Полицаите имали нерви, били хора, те си изпълняват служебните задължения.. Да, така е! Но трябва ли полицая да бъде генератор на напрежение?

Ясно е, че господата от звеното за противодействие с масовите безредици точно това очакват – провокация и след това да тръгне масова сеч по протестиращите. Това се четеше и в част от лицата на „костенурките нинджи“. Господа полицаи, ами ако цялата народна злоба се излее срещу вас? Ще можете ли да се справите с 30 хил. души?

Не забравяйте, че протестът е и за вас. И вие, като нас, живеете в тази държава.

Хубаво е, когато цветът на нацията се събуди от летаргичния си сън и заеме гражданската си позиция. Поколенията се менят и хората, които са живеели в комунизма, напредват с възрастта. Сега е нашето време и ако ние не поемем отговорност за случващото се около нас, то няма кой да ни извини. Да не се позволява на някоя от политическите партия да яхне вълната. Да бъдат поставени ясни и точни изисквания към властта, а защо не и свикване на „Велико Народно събрание“.

При свикване на „Велико Народно събрание“ е важно да се знае с каква цел. Какво ще бъде променяно по основния закон.

Или ще променя републиката – от парламентарна към президентска?

Най-лесното е правителството да хвърли оставката и да се отиде на избори. Много по-трудно би било, ако протестиращите обявят списък от точки и условия, които искат да бъдат изпълнени в оставащата една година. Нека видим тогава дали властта има намерението да се вслуша в народа си. Оставката за мен е бягство от отговорност и по този начин бихме направили услуга на властта.

Трансперант по време на протеста

[1] https://www.bnr.bg/en/post/101283780/commission-offers-bulgaria-over-eur-9282-billion-for-recovery#:~:text=European%20Commission%20offers%20Bulgaria%20over%20EUR%209%20billion%20for%20recovery,-published%20on%205&text=The%20European%20Commission%20offers%20Bulgaria,after%20the%20Covid%2D19%20epidemic.

https://sofiaglobe.com/2020/05/27/ec-proposes-750bn-euro-next-generation-eu-rescue-plan/

https://seenews.com/news/bulgaria-could-get-15-bln-euro-from-proposed-eu-recovery-plan-700494

[2] https://www.intellinews.com/protests-in-bulgaria-escalate-with-police-violence-clashes-among-rival-groups-187304/

https://balkaninsight.com/2020/07/10/fresh-protest-wave-gains-momentum-in-bulgaria/

[3] https://www.facebook.com/miroluba.benatova/videos/10223636976939047/
https://www.facebook.com/miroluba.benatova/videos/10223637018980098/

[4] https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/poyaviha-se-novi-kadri-brutalniya-poboy-na-evgeni-marchev