You are currently viewing Здравеопазването в България
Снимка: Photo by Gustavo Fring from Pexels

Здравеопазването в България

Време за четене: 2 минути

здравеопазването

здравzеопазването

Задавал ли си си въпроса, колко души е целият медицински персонал в България? Под медицински персонал включвам доктори, акушери, фелдшери, медицински сестри, лаборанти, зъботехници и др..

След извървашне на справка, то в служба на здравеопазването в нашата Родина има 83 239 души. Това са всички хора, които са на територията на България към 31.12.2018 г.[1][2]

Спомняш ли си преди няколко месеца протестите на медицинските сестри? По-конкретно това, което се случи през декември месец, малко преди Коледните и Новогодишните празници.

Причините за тези протести?

Сестрите протестираха за по-високо заплащане, по-добри условия на труд, уважение и всичко, което иска един нормален човек в една нормална държава. Станахме свидетели на прецеденти, в които те разпънаха палатков лагер, също видяхме жена, която излезе на прозореца на министерски съвет. Отчаяни действия, а ние бяхме просто статични наблюдатели. Отговорът за техните заплати, който получиха може да откриеш тук.

Адекватна ли беше реакцията на обществото? Защо ние не излязохме да ги подкрепим? Може би те не са заслужили нормално възнаграждение? Или защото бяхме заети да подготвяме софрата за предстоящата „пукница“?

Задавайки сухи въпроси едва ли бих стигнал до някакво решение или отговори. Въпроси и отговори винаги могат да бъдат дадени. Може да потърсим причина в това, че през годините се създаваше негативно мнение за медицинския персонал в страната. Здравеопазването се превърна в търговия.

Средната възраст на медицинския персонал в страната е около 55 години или в пред пенсионна възраст, а в същото време завършилите студенти по медицина бързат да се ориентират към чужбина. Не са малко предпоставките за това тяхно решение – ниските възнаграждения, нежеланието на възрастните лекари да отстъпят място на младите, условията в общинските и държавните лечебни заведения, агресията срещу медици и т.н…

И ако все още се чудиш, какво искам да кажа, то нека разгледаме случващото се във Видин.

Какво се случва там?

Да кажем, че областната болница във Видин е българското здравеопазване. През последните години целенасочено източвано, уронвано и ниско платено. Изгонени са много млади, можещи и амбицирани медици в други страни. Това са хора, в които българската държава е отделила ресурс и време да обучи и след това да изгони.

Има ли общо това с нас?

Ще разберем в близките 10-15 години. Ако останем без медици, то какво ни очаква? Може и по-рано…

Да не забравяме, че някои медицински лица са забравили Хипократовата клетва и са превърнали здравеопазването в търговия. За жалост всеки един от нас поне един път се е сблъсквал с този вид медици.

Нека да се върнем на Видин. Имаме медици, които са над 50 години и също като всички останали ги е страх от вируса, защото те влизат във високорисковата група. Има недостиг на персонал, най-точният пример е в домът за възрастни хора, в който работят 3 медицински сестри. Имаме една система, която е пред своя крах и със сетни сили се опитваме да я спасим. 33-ма медици са заразени във Видин с COVID-19, което представлява 10% от общия персонал на болницата.

През годините здравната ни система никога не е била подлагана на свръхнатоварване. Мерките, които бяха взети от правителството през март месец дадоха своите резултати. Тези резултати непозволиха да се достигне до прегравяне на системата, успяват до момента да удържат нисък броят на новозаразените. През следващите месеци системата трябва да бъде подготвена за есенно-зимния период и да бъдат отделени различни ресурси.

Поводите за притеснения са няколко, като започнем от пред пенсионната възраст, в която се намира повече от 50% от медицинския състав, преминем към целенасоченото уронване на престижа на медиците и неефективната база с която разполагат и приключим с изтичането на милиони лева от системата на здравеопазването.


Източници:

[1] https://www.nsi.bg/bg/content/

[2] https://www.nsi.bg/bg/content/3320/

https://czpz.org/politics/12050-2020-02-02-10-12-41

https://czpz.org/politics/12378-2020-03-28-08-24-03

https://czpz.org/politics/11949-2020-01-10-09-27-33