You are currently viewing Васил Божков, приятели и кутията на „пандора“

Васил Божков, приятели и кутията на „пандора“

Време за четене: 3 минути

Разказвачът Али Баба не отстъпва по никакъв начин на 40-те разбойници. Нагледно ни се показва как една личност показва същинското лице на прогнилата система, създадена през последните 30 години и замазваща очите ни. Целият цирк, който се разиграва пред нас, е нещо, което сме знаели.

Какво се случва?

През последните няколко седмици Али Баба се превърна в една изключително важна фигура в българското общество. Личност, която през последните 30 години беше „митична“, отвори „кутията на пандора“ за политическия елит в страната. Личност, определяна като най-богатият мъж в България. Бос, който през годините успя да устой на различни политически бури.

През месец февруари т.г., беше приет законът за хазарта и империята рухна под ударите на закона. В продължение на няколко години частната лотария и печално известните „билетчета“ трупаха несметни богатства, а държавата спеше спокойно. В началото на 2020 г., обаче нещата коренно се промениха. Прие се закон за хазарта и монополът приключи.

След това последваха звездни спец-акции на прокуратурата, бяха отнети артефакти и исторически ценности, докато Васил Божков замина за Дубай. В последствие му бяха повдигнати 18 обвинения. От ОАЕ започна истинската борба на един „хъш“ в изгнание срещу държавата. Борба и то каква!

Божков и Василе от едната страна, от другата български хъшве
Източник: Исторически хумор; Описание: Цветан Василев и Васил Божков в ролята на новите „хъшове“

През последните няколко седмици станахме свидетели на интересни събития и разкрития, а именно:

  1.  „Паметната бележка“ за няколко милиона или бизнес култура на високо ниво;[1]
  2. СМС-те между Васил Божков и премиера Бойко Борисов;[2]
  3. СМС-те между Васил Божков и министъра на финансите Владислав Горанов;[3]
  4. Личната драма на PR-ката на министър-предсдателя Севдалина Арнаудова и имотите за по млн. евро.;[4]
  5. Срещите на PR-ката на министъра с Али Баба;[5]
  6. Плащането за такса „спокойствие“; [6]
  7. Запис с глас, който изключително много прилична на министър-председателя;[7]
  8. Сагата с футболен клуб Левски;[8]
  9. Предполагаемите снимки от спалнята на премиера. [9]

Нека да наречем всички скандали до момента и предстоящи такива с едно общо име – казуса „Васил Божков и приятели“.

Истината е някъде по-средата. Едно е ясно – в лицето на „Черепа“ властта срещна един истински противник, който видимо е подготвен за развиващата се война. Разликата между тях и него е, че той вече няма какво да губи. В рамките на няколко месеца държавата успя да срине империята, която беше градил през последните 30 години. Тази империя не е градена без помощта на различни политици и публични фигури. Нека да направя и едно пояснение – ГЕРБ са на власт през последните 12 години, а преди това БСП не изпускаше клончето. В разгара на скандалите беше намесена и БСП[10], но къде без нея? Нима някой допуска, че БСП е най-безобидната партия. Нека да се върнем в далечната 2013 г., когато Георги Кадиев предложи промени в закона за захарта, малко по-точно по време на кабинета на Пламен Орешарски.

Ще успее ли държавата да го върне от Обединените емирства или не?

Докато Цветан Василев избяга в Сърбия и потъна в забвение, то Васил Божков видимо е решил да води битка, която е с неясен край. Резултатите към момента са видими – обществото харесва и следи с интерес публикациите в социалните мрежи. Той показва черните ризи на властта и на това до колко тя е обвързана с мафията. Но под мафия не си представяйте мафията от 90-те години на миналия век.

Какво се случва с политическия елит в държавата?

Възможен ли е сценарий, който вече няколко пъти сме гледали – избухване на няколко последователни скандала и хвърляне на оставка на цялото правителство. Нима това би било решило някой от проблемите? Дали бягството е изход?

През последните 12 години тази „схема“ работи перфектно. Създава се политическа буря и съответно отговорните лица подават оставка и всичко приключва. През последните 30 години държавността е унищожавана. Смениха цвета – от червени на сини и от сини на червени.

В хода на развитието на темата ще разберем до къде може да стигне борбата. Възможностите на „Хъша“ са изключително големи, тъй като той мисли с поне два хода напред. През следващите месеци борбата между него и властта ще се изостря. Ние, обществото, като страничен наблюдател не виждаме и не разбираме нищо от това, което се случва в държавата ни. Смятаме, че имаме достатъчно информация, но нямаме. Отговори не получаваме, обеснения също. Те не са длъжни. Думата „суверена“ не значи нищо и няма стойност.

Целият този сценарии много ми напомня за една от най-добрите български продукции през последните години. Създаден от БНТ, пресъздаващ една друга реалност, която голяма част от нас не знае, че съществува.

P.S.: Темата е с развитие, а първата публикация може да прочетеш тук.


[1] https://www.manager.bg/blgariya/vasil-bozhkov-publikuva-pametna-belezhka-ot-sreshcha-s-kiril-domuschiev

[2] https://www.mediapool.bg/borisov-prizna-za-sms-i-s-bozhkov-prezidentat-go-sledyal-s-dron-news308738.html

[3] https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/vasil-bozhkov-publikuva-sms-i-ministur-goranov

[4] https://www.mediapool.bg/piarkata-na-premiera-kupila-luksozna-kashta-za-1-mln-lv-news308311.html

[5] https://www.mediapool.bg/bozhkov-pita-borisov-zashto-e-prashtal-piarkata-si-v-ofisa-mu-news308293.html

[6] https://www.mediapool.bg/bozhkov-namekna-che-platil-116-mln-lv-kesh-za-taksa-spokoistvie-news308074.html

[7] https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2020/06/14/4078727_razduite_che_shte_mu_razmaja_fizionomiiata/

[8] https://www.gol.bg/levski/2020-05-13/dramata-s-aktsiite-levski-ima-plan-za-deystvie

[9] https://www.mediapool.bg/sled-snimki-ot-spalnyata-mu-premierat-obeshta-da-spi-s-pistolet-news308732.html

[10] https://www.banker.bg/finansov-dnevnik/read/durjavni-protekcii-za-vasil-bojkov