You are currently viewing Семейната среда и обществото
Традиционно българско семейство. худ. Васил Горанов - Край софрата

Семейната среда и обществото

Време за четене: 3 минути

Какво представлява „семейната среда“ и как тя се отразява на обществото ни?

Семейната среда изиграва основна роля в детето и във формирането на една личност. От най-ранна възраст детето копира маниерите на своите родители, нравите им, поведението което имат между себе си, отношението към останалите. Детето винаги копира действията на своите родители. Връзката родител-дете има изключително важна роля при формирането на неговата личност и идентичност.

В нашето общество сме свидетели на деградиращи отношения между родител – дете. Вниманието, което изискват подрастващите се заменя с материалното – купуване на най-различни материални неща, угаждане на всяка една негова прищявка или казано липса на комуникация и внимание, които са от изключително важно значение за развитието на добри ценностни в детето. Липсата на внимание, обич, разговор и всичко останало, което е нужно на едно дете, води до изграждането на един възрастен, който през годините е бил в крайно негативна семейна среда.

Професията ми позволява да се срещам с доста различни хора. Преди известно време разговарях с детска учителка, която беше преподавател на деца в предучилищна възраст, а по-късно и на ученици между първи и четвърти клас. По време на нашите разговори успяхме да обсъдим така наречените „проблеми в семействата“. Случките, които тя ми сподели за мен бяха леко казано „фрапантни“. Имаше примери, в които тя ми обяснява, че децата идват на занималня разплакани, тъжни  и стресирани. Причината, която изтъква един от малчуганите, е, че сутринта бащу му разбива главата на майка му. Пореден случай на домашно насилие. Това, може би е една от многото истории, които разказа. Би било излишно да влизам в детайли.

Но, какво общо има казаното до тук с нашето общество ? Как това влияе върху обществото и върху нацията ни?


Все повече ставаме свидетели на разбити семейства, самотни майка с деца, разделили се по една или друга причина. Виждаме как подрастващите са озлобени, незаинтересовани от случващото се около тях, а междувременно са със занижена култура, ниско образование, неуважение към по възрастните и още куп примери.

Как влияе това на обществото ни?

Отговорът е ясен – зле. Зле, защото децата и младежите са цвета на нацията, това е най-скъпият актив на една държава, най-важният приоритет на едно общество, защото днешните хлапета са утрешните възрастни. Те са хората, които ще останат след нас. Те ще бъдат двигателят на държавата, те ще бъдат нашето бъдеще.

А какво се случва?

Тези бъдещи възрастни и зрели хора всъщност ще бъдат с ниска ценностна система, ниско образование, алчни, злобни, невъзпитани. И може би етикетите, които слагам в момента са крайни и не всички попадат в тези категории, но определено масата подрастващи в столицата представлява точно това. Нормалните взаимоотношения между децата биват измествани от това, кой да доминира върху по-слабия (нещо което го има от много години), но в случая виждаме една злоба, която не е присъща за деца.

Снимка: https://www.pexels.com/photo/person-holding-baby-s-feet-2456327/

Вместо 12-15 годишните да играят на футбол, народна топка, стражари и апаши, те подражават на по-големите – пият, пушат, правят секс или казано – научават пороците от ранния етап на пубертета. И тук може би въпросите са следните – къде са родителите? Къде е семейната среда, семейния уют? Защо родителите не се намесват?

Отоговорът е някъде там – кариера, незаинтересованост, неразбирателство между родителите и неминуемия опит да се подкупи детето с най-различни привилегии и разрешения.

Може би всичко това е съвкупност, но това което се случва около нас е нещо, което ще се отрази по пагубен начин върху всички ни. Факт, който не можем да отречем.

Написаното по-горе е опит да насоча вниманието към нещо, което бавно, но сигурно унищожава ценностите, които имаме като народ и самосъзнание. Изправяме се пред деградацията на една нация. Нека с тези думи успея да накарам повече от четящите да помислят относно държанието и ролята си в бъдещето развитие на семейството.