You are currently viewing Държавата, бизнеса и обществото – COVID-19
Държавата, това сме ние. Обществото е държавата. Нека бъдем единни в борбата срещу COVID-19. Снимка: Photo by Javier Allegue Barros on Unsplash

Държавата, бизнеса и обществото – COVID-19

Време за четене: 3 минути

Държавата Българска в момента е изправена пред една много деликатна ситуация. Нещата се развиват сравнително бързо. В момента всичко работи на извънреден режим – нещо, което до сега не се е случвало.

Доколко е подготвена държавата, предстои да видим в идните седмици. Ако смятаме, че мерките са прекалено драстични, то нека погледнем какво се случва в другите страни. ЕС затваря външните и вътрешните граници[1].

Видяхме как една от най-добрите здравни системи рухва – италианската[2]. Има и още нещо – около 20% от населението на Италия е над 65 г.  На изпитание са подложени устойте на ЕС като едно цяло. Може би много от лидерите проспаха момента със случващото се в Китай, но нека да не забравяме, че там всичко започна през декември 2019 г., докато тук се празнуваше Бъдни вечер и Коледа.

На китайците им трябваха 4 месеца за да ограничат и овладеят COVID-19. Важно е да отбележа, че Китай е втората най-силна икономика в света[3],  в държавата царува комунистически строй и не случайно е наричан работилница на света. Важно е да бъдем реалисти и да осъзнаем къде се намира България[4] [5] и защо са важни въпросните мерки.

Какво се случва?

 Срещу нас стои наистина една коронована чума по „царски“. Някак много хора забравят какво представлява държавата и дали тя има възможността да удържи на това което се задава. Забравят, че майка България не е държава в Г20 и забравят, че майка България сме ние, хората в нея.

Ние сме на най-бедната държава в ЕС. Забравяме, че инкубационния период е 14 дни. Не, че искам да всявам паника, но тепърва ще се изправим пред потенциала на този вирус. И най-важното което забравяме е, че в България живеят почти 2 млн. души – пенсионери. Забравяме, че населението в страната е застаряващо. Ето и малко суха статистика:

  1. Към 31.12.2018 г. според НСИ, хората в България, които са над 60г. са: 1 973 616 души. Взет е общия сбор от възрастовите групи. [6]
  2. Към 12.04.2019 г. според НСИ[7] България разполага с 53 173 болнични легла.

Ние като трезво мислещи какво трябва да направим?

Просто да приемем нещата за момента такива каквито са. Проблем със здравната ни система, допуснати грешки при взимането на решения, паника и напрежение в част от медицинската общност (най-малкото защото предимно са 45-50+ години), неподготвено правителство и др..

Българския манталитет и начин на мислене е интересен. Неглижираме нещата, докато цяла Европа се подготвя. Ще ти покажа една статистика на Имперския колеж в Лондон за потенциала на COVID-19 и какви последствия може да донесе:

Озаглавен е „Impact of non-pharmaceutical interventions (NPIs) to reduce COVID19 mortality and healthcare demand„. Сългасно изчисленията на специалистите, ако епидемията не бъде контрирана с карантинни мерки, жертвите във Великобритания ще надхвърлят 500 000 души, а в САЩ  2 200 000.[8]

Като нация сега е момента да бъдем по-обединени и по-отговорни.

Но, ролята на медиите оказва своето влияние.

Прекомерното гледане на телевизия (дори 1 ден) и следенето на това, което се публикува в социалните мрежи оказва голямо негативно влияние върху човек. Постоянното бомбардиране с информация (дали вярна, дали не) създава напрежение.

Преди няколко дни ген. Мутафчийски се обърна директно към медиите с думите, че те (б.р. НКЩ) са единствените лица, които ще предоставят информация за болните в страната. Обясни им се, че трябва да се съобразят с обстановката и да не търсят „новината“ на всяка цена.

Икономиката на страната в момента е длъжна да се приспособи към създалата се ситуация. В момента шивашкият бранш може да се възползва, първо като ушие всичко нужно за българската държава, а след това започне да шие за износ. 

Много зависи от това, колко бързо ще успее страната ни да се справи с тази пандемия и на къде ще поеме световната икономика. Нещата са в ръцете на властта. От това какви мерки ще бъдат предприети, как ще се действа и дали подадената ръка ще бъде за всички. Като цяло това е симбиоза. Дали ще изпаднем в криза или не, дали ще се облагодетелства някой за сметка на друг? Предстои да разберем. Разбира се издънки от страна на бизнеса и обществото не липсват –туроператори с туристи, отворени заведения в началото, бягане от болница, неспазване на разпоредбите и др..

Нали не искаш да стоим 3 месеца затворени по домовете си? Но, нали знаеш, че няма да бъдат 3 месеца, защото ние не сме Китай.

Редно е и ние като част от тази симбиоза да бъдем малко по-дисциплинирани. Важно е да се справим със ситуацията и да пазим животите на близките си.

Нали разбираш, че вирусът за мен и за теб не е страшен, но за някой друг е, а този друг някак си не се плаши, а се разхожда по улиците.

Източници:


https://international.commonwealthfund.org/countries/italy/
https://www.nsi.bg/bg/content/3312/
https://www.nsi.bg/bg/content/BB
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
https://www.investopedia.com/insights/worlds-top-economies/
http://statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-ranking.php
https://www.schengenvisainfo.com/news/breaking-eu-decides-to-close-all-schengen-borders-for-30-days/
https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college
http://statisticstimes.com/economy/countries-by-projected-gdp.php

[1] https://www.schengenvisainfo.com/news/breaking-eu-decides-to-close-all-schengen-borders-for-30-days/
[2] https://international.commonwealthfund.org/countries/italy/
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)за справка – България е заема 75-76 икономика в света
[5] http://statisticstimes.com/economy/countries-by-projected-gdp.phpза справка – България е заема 75-76 икономика в света
[6] https://www.nsi.bg/bg/content/BB
[7] https://www.nsi.bg/bg/content/3312/
[8] https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college