You are currently viewing Нашивки: Анализ и кратка история за тях
Източник на снимката: https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/91JIGuX1A9L._SL1500_.jpg

Нашивки: Анализ и кратка история за тях

Време за четене: 5 минути

нашивки

От началото на протестите в редиците на МВР се забелязват различни полицаи, които имат пришити различни нашивки. В социалните мрежи имаше не един или два коментара и анализа на точно този вид нашивки.

Ние от Помисли.Бг се потърсихме един от авторите на такъв анализ и съответно ще споделим неговия текст. Авторът на статията от дълги години живее в чужбина и притежава малък частен бизнес. Завършил е Икономика и Бизнес икономика със специализация в статистическия анализ.

Статията, която публикуваме не е професионално изследване и проучване, а любителско. В края на статията, ще откриете и използваните източници.


Автор: Дойчин Митрев

„От няколко седмици насам с приятели и познати (а и с неприятели и непознати) активно коментираме в онлайн пространството процесите, случващи се в Щатите. Някои от коментиращите са експерти в дадена област, някои имат първа ръка опит, някои преразказват какво са чули от трети лица, някои гледат отдалеч, цъкат с език и дават оценки. Общото е, че всеки има и изразява някакво мнение. Независимо дали е обосновано със статистика, прочетени статии, анализирани интервюта и/или репортажи – или пък е абсолютно лаишко и подбудено от някакви елементарни предубеждения.

Притеснително е, че доста често чувам и виждам да се изразяват доста крайни позиции (и “леви”, и “десни”), тотално лишени от емпатия към живота и борбата на хора, намиращи се някъде далеч от нашето битие.

По-притеснителна обаче е следната позиция, която все повече доминира дискурса:

“… ама какво пак ни занимавате с процесите в Щатите, те к’во общо имат с реалността в България, нека се стрелят там някакви, к’во ми пука на мен!”

Повечето от вас са се сблъскали вече с полицаите с нашивки – някои в онлайн пространството под формата на снимки, а някои на живо, по протестите.

В американската армия, войниците носят най-различни нашивки, които най-често демонстрират тяхната принадлежност към дадена рота и/или някакво постижение. Нашивките от снимките са крайни вариации на дизайна на тези, продавани във връзка с една частна програма в Щатите, наречена “adopt a sniper” – “осинови снайперист” (и също така, са незаконни). Целта на програмата е да се съберат средства в помощ за въоръжението на снайперистите, изпращани в Афганистан и Ирак.

По тази програма имаше доста въпроси, най-вече понеже в Щатите се отпускат между ~400 и ~700 милиарда долара годишно (считано от 2003та, когато започва програмата) за военния бюджет … та не ставаше съвсем ясно нито защо е необходимо да се събират допълнително пари за въоръжението на снайперистите, нито за какво точно отиваха тези пари всъщност. На първата нашивка (снимки 1 и 2) пише “ONE SHOT, ONE KILL, NO REMORSE, I DECIDE” – “един изстрел, едно убийство, без угризения, аз решавам“.

Източник: https://www.google.com/url?

Черепът (със знамето) от втората нашивка (снимка 3) е от логото на “The Punisher” – “Наказателят” – свръхпопулярен символ сред американските войници в Ирак и Афганистан. Героят от комиксите на Марвъл Франк Касъл е бивш военен, който се бори със злото, след като мафията убива жена му и двете му деца. Движи го желанието за мъст, на всяка цена (често посредством престъпни методи). Същата тази идея за “правосъдие на всяка цена” е в основата на палежите, грабежите и убийствата по протестите и бунтовете в Щатите – и се ползва като оправдание за незаконни действия както на едната, така и на другата страна. А всъщност и двете страни извършват престъпления, в отговор на други престъпления, исторически извършвани от представители на най-различни институции (полиция, федерални войски, отряди за бързо реагиране, банки, корпорации, движения, милиция и т.н.). В крайна сметка обаче,  престъпленията се извършват най-вече от хора, които нямат никаква работа да бъдат причислявани към която и да е от тези институции – самопровъзгласили се “борци” за някаква цел, които не отговарят пред никого и нищо, освен собственото си усмотрение. Правата за едни не бива да се извоюват посредством потъпкването на правата на други.

Изтоник: https://imall.com/producthttps://imall.com

Да се върнем на нашивките. Често този тип символи се припознават от екстремисти – без значение дали изповядват “лява” или “дясна” идеология, дали на теория или на практика, и дали разбират под какво се “подписват”, носейки ги. Свастиката, сърпът и чука, свитият юмрук, са все добре познати символи на човеконенавистни режими. Тези нашивки са примери на новите им варианти. Но навяват същата – добре позната – човеконенавист.

Някои ми възразяваха, че тези нашивки нищо не значели. Хлапета си ги купували, за да се правят на готини. Срещнах и обяснението, че можело носещите ги да не разбират какво значат, и/или да не придават такива негативни значения и умисли към акта на носенето им.

Това нормализиране е не само неправилно – то е опасно. Службите си имат действащи наредби, които описват по изключително конкретен и подробен начин както униформите и работното облекло, така и знаците, които е позволено да бъдат поставяни върху всяка една част от униформата (без значение по каква причина носиш униформа). Отделно, символите се носят, за да сигнализират нещо, на някого, невербално. Тези нашивки не се появат върху нечий бицепс, рамо, или бронежилетка случайно. Не става на принципа “Ами, подхлъзнах се, паднах… И като станах, гледам – о, чудо, на ревера ми се закачила значка с някакъв пречупен кръст…”

В България предрешените в униформа “охранители” нямат място сред органите на реда. Те не са полиция. Не са и спец части. Те нито ще те питат кой си, нито какъв си, нито за какво се бориш. Не ги интересуват законите – те просто ще те пребият. Дали ще е в отговор на провокация или не, от теб или от друг – значение няма. Те не са обучени да защитават законите и гражданите, те са обучени да бият.

Бият в името на интересите на мафията. И насаждат омраза и разделение – към протестиращите, към полицията, към политиците, към радетелите за правова държава, към провокаторите, и към поддръжниците на *сложете тук акронима на която партия си решите* – пак в името на мафията. Въобще, към хората. Нормалните хора, които не искат да бъдат част от мафията и искат промяна към добро. Полицаите не са изключение от множеството на нормални хора, макар върху тях да се излива огромна доза критика (и в голям процент от случаите – напълно заслужена). Не съдете обаче всички полицаи по действията на тези с нашивките, те не са представителна извадка.

А тези с нашивките насаждат омраза, защото за това им се плаща. Техният морал се купува лесно. Също като този на момчетата с маските и качулките, които провокират първите със запалена слама, пиратки, бомбички, изкъртени павета, и други пособи. Нито едните са представителна извадка за служителите на закона, нито другите – за протестиращите хора. И едните,  и другите си крият лицата по една и съща причина – страх и срам.

Пазете се от тях, когато ги видите. Не се конфронтирайте с тях – те това искат. Опазването на реда е прерогатив на органите на реда. Не взимайте закона в собствените си ръце. Ако искате да помогнете, достатъчно е да се отдръпнете настрани.

Така нарушаващите закона ще бъдат ясно видяни от всички – и от тези, които сме далеч физически, и от политически апатичните, и от отричащите проблемите, и от хората на отговорни позиции. Но най-вече, от приятелите и роднините им. Нека те самите се видят по репортажите и изпитат онова чувство на срам, от което си мислят, че са оперирани. Нека всеки разбере, че ако не положи сам нужното усилие, законно, оставя бъдещето в ръцете на едни маскирани страхливци.

Ето затова е изключително важно да знаем какво се случва по света – за да имаме яснота как в България активно се преписва; в модерната история – доста често от Щатите.

А масово преписват неуките. Пазете се и от тях – особено от тези, които безцеремонно носят такива символи по униформите.

Пазете се, но не бъдете апатични. От нас зависи.“

[yop_poll id=”2″]

Източници:

https://time.com/3819227/punisher-iraq-isis/?fbclid=IwAR3kx3-vH-GqAxHUrPeRjCWjO_8IagUPaDfujRhgQgvPK4-gsPzyp6mnGAI

https://americansnipers.org/about-american-snipers-page.html?fbclid=IwAR3kx3-vH-GqAxHUrPeRjCWjO_8IagUPaDfujRhgQgvPK4-gsPzyp6mnGAI

https://www.salon.com/2019/04/28/the-punisher-skull-unofficial-logo-of-the-white-american-death-cult/?fbclid=IwAR3kx3-vH-GqAxHUrPeRjCWjO_8IagUPaDfujRhgQgvPK4-gsPzyp6mnGAI

https://www.forbes.com/sites/lisettevoytko/2020/06/11/the-creator-of-the-punisher-wants-to-reclaim-the-iconic-skull-from-police-and-fringe-admirers/?fbclid=IwAR3kx3-vH-GqAxHUrPeRjCWjO_8IagUPaDfujRhgQgvPK4-gsPzyp6mnGAI#77d78fe8b434

http://whatwouldphoebedo.blogspot.com/2005/02/1-shot-1-kill-no-remorse-i-decide.html?fbclid=IwAR3kx3-vH-GqAxHUrPeRjCWjO_8IagUPaDfujRhgQgvPK4-gsPzyp6mnGAI