You are currently viewing Откъде се появи инфлацията?
photo: Freepik.com

Откъде се появи инфлацията?

Време за четене: 4 минути

инфлация

През последните месеци многократно влизах в един и същ спор свързан с инфлацията. Най-често спорът беше на тема, че вече бившите управляващи са довели инфлацията в България и цените на всичко поскъпват заради тях. В днешната тема ще разгледаме някои от основните причинители на инфлацията, която е обхванала цялото земно кълбо.  

Какво е инфлация, може да прочетете тук.

През 2020 г. светът се изправи пред сериозно изпитание – COVID19 кризата. От м. Декември 2019 г. (когато бяха открити официално първите случай в Китай) до м. Март 2020 г., светът претърпя тотално преобръщане. През Март 2020 г. светът фактически спря нормалния си ритъм и познатото ежедневие беше променено. Милиарди души бяха затворени в домовете си, почти всички компании наложиха ограничения в работния процес, производствата спряха да работят, компаниите, които имаха възможност изпратиха служителите си да работят от вкъщи. Наложените ограничения в света и принудителното спиране на икономиките бяха началото на последващите събития.

По-време на различните вълни и наложените ограничения правителствата по света разработиха програми за помощи и стимулиране на населението си. След като в продължение на близо 2 години, хората спряха да пътуват, да харчат парите си (голяма част от хората в различни държави спестяваха пари) и получаваха различни помощи от правителствата си създадоха ситуация, в която търсенето на различни стоки и продукти надвиши предлагането.

През 2021 г. светът започна бавно да се възстановява към нормалния си ритъм и се изправи пред няколко основни причини, които могат да бъдат посочени като генератори на инфлация:  

  • Нарушение при глобалните доставки;
  • Принтиране на нови пари ( от 4 трилиона $ в обръщение през 03.2020 г., до почти 9 трилиона $ през 06.2022 г.);
  • Енергийна криза и липса на ресурси;
  • Огромното търсене на стоки и продукти;
  • Недостиг на работна ръка;
  • Войната на Русия с Украйна.

Тези причини могат да бъдат посочени като основни двигатели на инфлацията, която ни връхлетя през последните месеци. Не на последно място, войната на Русия с Украйна допринесе за трайно й настаняване.

Нека да обърнем внимание на гореспоменатите причини. След като през последните десетилетия светът превърна Китай в работилница на света и голяма част от различни стоки и продукти бяха произвеждани там, COVID кризата показа, че това решение води до сериозни последици. С настъпването на COVID и последвалото затваряне на големи индустриални градове в Китай (и не само) счупването на глобалната мрежа от доставки беше факт. Забавянето на доставките и последвалото увеличение при търсенето на стоки и продукти постави основите. Включително към днешна дата все още се наблюдава сериозен проблем при глобалните доставки. Към този проблем може да отнесем и липсата на достатъчно контейнери и кораби.

Следващата посочена причина е започналото принтиране на пари от централните банки и най-вече от FED. Правителствата въведоха различни мерки, чрез които да подпомогнат бизнеса и обществото. За периода от 03.2020 г. до 06.2022 г. от наличните 4 трилиона $ в обръщение, сумата нараства на 9 трилиона $[1].

Третата основна причина, която посочваме като генератор на инфлация е увеличеното търсене на ресурси и недостига на енергия. За да може да бъде задоволено търсенето на стоки и продукти, те трябва да бъдат произведени. За да има производство са нужни ресурси като – метал, никел, мед, цинк, олово и др. При производството освен ресурси е нужна и енергия. Когато производствените линии започват производството, те трябва да бъдат захранени с енергия – електричество, газ, нефт. Нека да не забравяме, че през последното десетилетие разработването на нови технологии беше съсредоточено към алтернативни източници на енергия, а традиционните източници бяха пренебрегвани, а в доста европейски държави и преустановиха работа – ядрената енергия (Германия), проучването за нефт и газ, също. Търсенето на ресурси през 2021 г. бележи огромни ръстове и липсата на гореспоменатите увеличава стойността им, което се отразява в крайната цена, която достига до потребителя. Крайната сметка от това се плаща именно от крайния потребител.

През последните 2 години различни части на света изпитваха ограничения спрямо последствията от пандемията. След като започна нормализирането на света, търсенето надвиши предлагането, което породи недостиг на продукти. Като пример може да посочим недостига на полупроводници и електронни чипове, което принуди различни международни производители да ограничат или забавят производствата си (примери с Volkswagen, Kostal, Festo и др.). През 2021 г. икономките в световен мащаб показаха бързо възстановяване и съответно производствените мощности заработиха на пълна пара, което породи липсата на различни ресурси, както вече споменахме в предишната точка.

Друг основен проблем е недостига на работна ръка, като според някои проучвания броят на незаетите работни позиции към 2030 г. ще достигне 85 млн[2]. свободни места. Недостига на работници в световен мащаб ще започне да придобива все по-голямо значение и поради друга причина – застаряващото население на света. През 2030 г. на всеки 6 човека ще има един на над 65 годишна възраст. Очаква се, че през 2050 г. работоспособното население в Япония ще спадне с 40%. При увеличеното търсене е нужно да има служители, които да произвеждат. При липсата на такива, то това генерира допълнително забавяне на продукция, което води до намалено предлагане при силно търсене. Следствието от което допринася за увеличението на инфлацията в световен мащаб.

Последната ключова причина, която ще посоча е войната на Русия в Украйна, която генерира допълнителна инфлация, следствие на ограничените доставки на ресурси към Европа. Освен това, войната може да създаде световна продоволствена криза, тъй като Русия и Украйна генерират близо 40% от производството на зърно в световен мащаб. Като добавим към вече изброените и липсата на торове, то картината става още по-цветна.

Изброените причини дават една обща картина на случващото се на цените в магазините. Инфлацията е следствие на горепосочените точки, като действията, които са предприети, са повишаване на лихвените проценти, като за последните няколко месеца те биват увеличени както следва – първоначално с 0,25%, след това с 0,50%, последно с 0,75%[3]. Ако предстоящите данни не посочат овладяване на инфлацията, то предстои да видим ново увеличение от 1%. Мерките, които са взети от FED и след това от централните банки са най-агресивните от 1994 година насам[4]. Какво ще се случи през идните месеци, предстои да разберем.  

Източници:

https://www.weforum.org/agenda/2022/05/inflation-rising-economist-explains/#:~:text=Inflation%20is%20on%20the%20increase,can%20expect%20that%20to%20ease.

https://www.forbes.com/advisor/investing/why-is-inflation-rising-right-now/

https://www.ecb.europa.eu/ecb/educational/hicp/html/index.bg.html

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

https://www.forbes.com/advisor/investing/what-is-inflation/


[1] https://www.statista.com/statistics/1121416/quantitative-easing-fed-balance-sheet-coronavirus/

[2] https://www.randstad.com/workforce-insights/talent-acquisition/why-there-a-global-labor-shortage/#:~:text=As%20markets%20begin%20to%20stabilize,around%20the%20globe%20by%202030.

[3] https://www.theguardian.com/business/2022/jun/16/why-are-central-banks-pushing-to-raise-interest-rates#:~:text=The%20US%20Federal%20Reserve%20raised,high%20of%208.6%25%20last%20month.

[4] https://www.pbs.org/newshour/economy/analysis-what-the-feds-largest-interest-rate-hike-in-decades-means-for-you#:~:text=The%20Federal%20Reserve%20on%20June,inflation%20in%20over%2040%20years.