You are currently viewing А сега на къде? Задават ли се нови избори през есента и насочили ли сме се към политическа криза?
Снимка: freepik.com

А сега на къде? Задават ли се нови избори през есента и насочили ли сме се към политическа криза?

Време за четене: 4 минути

Този въпрос през последните няколко дни е изключително запленяващ. Запленяващ от гледна точка на това, че политическата ситуация в страната рязко се промени, особено след последните парламентарни избори, които бяха на 11.07.2021г.

Първа политическа партия е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. В понеделник той сложи картите на масата и както видяхме, успя да шокира всички – избиратели и политически партии. В това число включвам всички – т.нар. партии на протеста и партии на статуквото. В 24-минутно видео в социалната мрежа Facebook, лидерът на ИТН разкри какви са плановете и целите на едно правителство на „малцинство“. Въпреки това заявката към всички беше ясна – това са избраниците на партията – подкрепяте ни или отиваме на избори. Отговорността ще бъде поета от Слави Трифонов, както сам се изрази.

След излъчването социалните мрежи, новините и всички възможни канали за комуникация бяха залети с негативизъм и разочарование спрямо действията на шоумена. Последвалата реакция е нормална – ден след изборите и при неясни резултати, предполагаемата (към онзи момент) първа политическа сила заявява, че няма да търси обединение с нито една политическа партия, а поставя своите условия за създаване на правителство.

В рамките на няколко дни успях да обърна внимание на заемащата позиция на всички политически партии и лидери с изключение на ДПС, които към момента на писане на статията запазваха мълчание.

Лидерът на БСП, Корнелия Нинова категорично заяви, че няма да подкрепи кабинет, ръководен от Николай Василев[1] и заложена програма за изпращане на космонавти в космоса. ГЕРБ също отклоняват въпросите за подкрепа за създаване на правителство. По-скоро фокусът трябва да падне върху т.нар. партии на протеста и техните реакции.

Бесовете, които се развихриха в лидерите на ИСМВ и Демократична България със сигурност бяха хванати по гащи с хода на ИТН. В крайна сметка те бяха хората, които казаха, че ще застанат зад него и ще го подкрепят. Поне такава заявка беше направена през м. Април. Това, което повече ми направи впечатление беше реакцията на привържениците на Демократична България и острия тон на изказ и начин на нападение. Едно е сигурно – с този си ход „Има такъв народ“ разедини още повече партиите на протеста. Нека да не забравяме, че в коалицията „Демократична България“ има вътрешни борби между отделни политически формации. Същото се отнася и за коалицията „Изправи се. Мутри вън!“. Това, което бих отправил като апел към тях е точно обратното – намерете общ език, на който да водите градивен диалог и да работите в полза на „суверена“.

Последващите събития ще покажат колко и какъв ще бъде животът на следващото 46-то Обикновено Народно събрание. За мен, а съм сигурен, че не съм единственият, който смята така: има не повече от два, три варианта за развитие на създалата се политическа ситуация.

Вариант 1:

Създаване на правителство на малцинството с подкрепата на някоя от партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП, ДПС. Тази подкрепа е нужна, защото дори и да има коалиция между ИТН, Демократична България и Изправи се. Мутри вън!, не биха осигурили заветните 121 депутатски места. Реално по този начин отговорността ще падне между всички партии и така всеки един гражданин, който е гласувал ще бъде представен в парламента. Но това едва ли би могло да бъде осъществено, освен ако някой от гореизброените не реши да се заиграе с политическата обстановка.

Вариант 2:

Организиране на нови избори, заедно с тези за президент. Нека да не забравяме, че през есента ни очакват избори. Смятам, че Слави Трифонов търси по-широка подкрепа за своята партия и получаване на 121 депутатски места, което означава увеличение с почти 100% спрямо резултатите от сегашните избори. Друг ключов момент спрямо изминалите избори на 11.07.2021 г., е че те бяха организирани в разгара на лятото и едва ли някой е очаквал висока избирателна активност. Този вариант ще се разглежда като червен флаг и изпадане в политическа криза и спирала, в която ще се търси изход. Традиционно българинът не вярва, че чрез избори би успял да промени нещо. Особено след 12-годишното управление на ГЕРБ и ерата Борисов.

Вариант 3:

Легитимиране на служебното правителство и получаване на възможността да разгърне целият потенциал и да довърши започнатото през последните 5 седмици. Тази идея беше лансирана от Мая Манолова[2]. Предложението със сигурност би срещнало широка подкрепа от българското общество. За краткия си период на действие служебните министри върнаха надеждата в българина, че все още има хора, които милеят и работят за Родината и не гонят личен интерес. Факти, които трудно биха били оспорени от която и да е политическа сила, включително и ГЕРБ.

Резултатите на служебното правителство говорят за целенасочеността и устремеността с която работят. Тези избори (през юли бел. ред.) имаха добра организация, МВР успя да ограничи купения вот, машините показаха добри резултати. Нямаше огромни опашки, изнервени членове на ЦИК и работата премина в сравнително спокойна и нормална среда.

Каквото и да се случи през идните дни и седмици изводите са ясни – обществото не желае повече Бойко Борисов и ГЕРБ да управляват държавата. Оказа се, че за последните 12 години държавата ни е ощетена с огромни парични потоци, а корупцията се шири на всички нив в държавната администрация. Почти всички западни медии заговориха за корупцията, а наложените санкции от САЩ по закона „Магнитски“ само потвърдиха ситуацията в страната ни. Партии като БСП, ДПС и ГЕРБ ще останат партии на статуквото и на задкулисните игри. Пътят на промяната преминава през политическа криза към която сме се насочили. Остават въпросителни, за които не намираме отговори през последните години.

Политическа криза и влизане в кръговрат ще бъде нещо, с което обществото ни не се е сблъсквало до момента. Въпросът е дали българинът има смелостта да надигне главата си и в крайна сметка да осъзнае, че бъдещето му, на децата му и на Родината му зависят от него днес и сега.

Нека да припомня думите на великия Любен Каравелов:

„Не вярвам аз, че калугер ще спаси раята — свободата не ще екзарх, иска Караджата.“


[1] https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9_%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2_(%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82)
https://www.expat.bg/bg/about-us/nikolay-vassilev

https://www.mediapool.bg/nikolai-vasilev-i-iztochvaneto-na-programa-opak-news324145.htmlhttp://www.omda.bg/public/bulg/news/personal/vasilev_niki2.htm

[2] https://bnr.bg/horizont/post/101498472/manolova-predlaga-slujebniat-kabinet-da-stane-redoven