Размисли за корупцията на “дребно”
Какви са предпоставките за корупцията в България? Не сме ли се превърнали в подкупно общество?

Размисли за корупцията на “дребно”

Време за четене: 2 минути

Добър вечер, глоба ли казахте ?

„Искам да има закони, които да бъдат спазвани от всички и да важат за всички“!

Колко пъти си го казвал на глас или си го помислял? Колко пъти си чувал някой от родителите ти да казва: По комунизма какви закони имаше и всички ги спазваха? Или пък изречението: Да върнат милицията на бай Тошо, пък да видим дали няма да спазват законите?

Какво се промени?

Колко пъти, когато си спиран от полицията, си се пазарил?

Когато си бил в неизправност или си бил в провинение се обзалагам, че е имало пазарлък с представителите на закона да не пишат акт или фиш. Имало е излагане на обяснителна причина, която в повечето случаи е звучала по следния начин: „А, изгорял е? Това не е възможно, сигурно се е случило преди малко“ или „Преди малко едно камъче отскочи и се получи тази пукнатина?“

Е, припознаваш ли се в описаните думи? Предполагам, че да! Аз също съм го правил, не крия, но тогава защо искам законите да важат за другите, ако аз самият не ги спазвам? Може би, защото ще си кажеш, че не си най-големия „балък“ да плащаш актове и фишове на тая смешна „държава“. Щом комшията Стоян не плаща, аз ли да плащам?

Някак несериозно ми звучи да изискваме да има нещо, което в същия момент не спазваме. Как би очаквал, че ще има закони, които да се спазват от всички и да се прилагат за всички, когато от най-ниското до най-високото ниво на обществото всеки се пазари да има закон, но да не важи за него?

Дали това е българският манталитет?

Спомняш ли си последния път, в който те спряха за проверка и ти беше нередовен? Каква беше твоята реакция? Пое ли вината или започна с подготвения репертоар за оправдание?

От какво според теб е породено чувството за безнаказаност, което се шири по нашите ширини?  

Може би от това, че по-един или друг начин минаваме между капките?

Какво предизвиква корупцията? Тя я има само по-високите върхове на държавата? Не мисля.
Всъщност в момента, в който съзнателно се качвам да управлявам кола в неизправност, аз вече съм предпоставка за създаване на корупция. Зная, че ако ме спрат на проверка ще започна с най-различни обяснителни реплики да избягам от глобата. В най-лошия случай ще се опитам да подкупя представителя на закона.

 Но защо ще се опитам да го подкупя?

Защо съм толкова сигурен, че той ще приеме парите ми и ще ме пусне? Защото така е общоприетото. Общоприето не от мен, а от обществото.

На мен досега никога не ми се е налагало да давам пари, дори когато по-един или друг начин са се опитвали да искат въпросните на представители на закона. Нямам и намерение да го направя. Щом съм в нарушение, ще си понеса наказанието!

Тази разиграна история със служителите на реда не цели да унижава професията им. Това е един пример от многото, върху който ти би имал възможност да размишляваш.

Спри, огледай се и помисли.

P.S.: Разбира се, веднага в главата ми мисли , когато въпросните господа са превишили правомощията си, били са ниско интЕлегентни, опитвали са се да злоупотребяват с правомощията си е съвсем друга тема за разговор!