Протест?
Снимка: https://pixabay.com/

Протест?

Време за четене: 2 минути

Защо нямаме полза от „Оставка“ на правителството?

През последния месец протестите срещу неефективното управление на правителството рязко се повишиха. Организираха се спонтанни протести за наредба Н-18, след което отложиха приемането на наредбата с цели 6 месеца. Пирова победа!

След 6 месеца, когато ще бъде разгара на летния сезон, тихомълком ще бъде приета прословутата наредба Н-18. Надявам се да бъда лош пророк и да не се случи точно така, но…

Станахме свидетели на пробуждането от зимната летаргия, в която бяха изпаднали перничани, които според мен трябваше доста отдавна да са надали глас и да изискат правата си. Водна криза струва изключително скъпо на българския данъкоплатец, но това едва ли го осъзнават много от сънародниците ни. Може би написаното изглежда, че си позволявам да гледам от материална гледна точка, но когато се върнем във времето и то конкретно в 2016 г., ще открием че тогавашния министър на МРРБ е отпуснал 32 млн. лв. за ремонт. Нека да добавим и сегашните пари.. е сметката излиза ли?

Определяйки себе си като бунтар срещу тази изгнила и порочна система, винаги съм подкрепял различни протести, стига, разбира се, каузата да си струва!

Какво е по-различното сега? Защо си задавам въпросите: „Оставката добър вариант ли е за България?“, „Дали няма да играем един и същи мач отново?“. Мач, в който правителството подава оставка, отиваме на избори и отново предпочитаме същите управници за трети пореден път?

Защо?

Не е ли по-добре тези пари, които ще бъдат изхарчени за организирането на избори да се използвт някъде другаде? (Разбира се, покрай бъдещите избори, ще изчезне някоя друга сума…)

Каква е повторяемостта на нашите протести? Лозунга винаги е един и същ – „оставка, искаме по-добър живот, намаляване на корупцията, убийци, предатели, БЪЛГАРИ ЮНАЦИ!“.

Винаги излизаме с исканията за оставка, но дали тя е най-добрия вариант за нас – гражданите? Поглеждайки 10 години назад, мисля, че отговорът е „не“. Защо? Защото след оставката, те се връщат по-силни и отпреди. Промяната я няма!

Мисля си, че ако отидем на протест, който е организиран, силен, масов, с точни и конкретни условия, без опция за оставка, с диктат от улицата, диктат от обществото спрямо властимащите, би било нещо наистина стойностно. Каква мисловна идилия!

И при получаването на оставка каква е алтернативата?

Нямаме алтернатива! Целият проблем през последните години е, че ние нямаме алтернатива! Нямаме обединител! Нямаме идеал, за който да се борим! След Освобождението какъв е бил идеалът ? Каква е била целта? Независима и свободна България!

А сега?

Идеалът какъв е? Да имам бизнес, да бъда мутра и част от СИК и ВИС? Това ли е идеалът? 

Огледай се и виж света около себе си. Още незавършили училище, младите подражават на мутрите от едни отминали времена. Времена, в които държавата е беше абдикирала от своята същност, времена, в които е царял законът на джунглата.