You are currently viewing Какви бяха ползите от „брифингите“?
Снимка: https://pixabay.com/users/BestGraphics_Com-1312171

Какви бяха ползите от „брифингите“?

Време за четене: 3 минути

Защо мога да определя „брифингите“ като полезени?

На много хора брифингите давани от НОЩ в един момент им омръзнаха, писнаха и предизвикваха стрес у тях.

Може ли да се погледне по малко по-различен начин на на тях? Какво всъщност виждахме по време на брифингите? Защо те бяха полезни за обществото, но също и дразнещи?

Освен цялата информация, която получавахме всяка сутрин за Коронавируса, имахме възможността да придобием информация за управляващите държавата. Стана възможно да се запознаем с личността на различни хора, които са мотори на държавата през последните 10-12 години.

От всички проведени сутрешни беседи, то ние успяхме разберем:

  1. Брифинга“ е бил по желание на медиите

Медиите са инициаторите на всекидневните брифинги, които бяха давани в продължение на 2 месеца. В продължение на тези 2 месеца имахме възможността да гледаме по-голямата част от тях. В първите няколко минути от НОЩ съобщаваха данните и статистиката за разпространяването на Коронавируса в България. В следващите между 30-40 минути, лицата от НОЩ и висши държавни служители отговаряха на въпроси, задавани именно от журналистите. В по-голямата си част тези въпроси бяха повече от „интересни“.

  1. Питал ли си се какво представляват хората от властта

Доста пъти съм си задавал въпроса що за хора са всъщност тези, които управляват държавата. Преди всекидневните брифинги, имахме възможността да виждаме тези хора в рамките на няколко минути във вечерната емисия новини (или четяхме техни изказвания в различни online издания). Тези от нас, които следяха брифингите имаха възможността да опознаят хората, които са начело на тази държава. Видяхме и чухме техните изказвания, предложения и до колко могат да бъдат последователни. Станахме свидетели на приемане на разпоредби и отменянето им след няма и няколко часа (спомняш си първата заповед за маските?).
Успяхме да видим и сделката на века – 32 тона зеленчуци за 12 тона фурми, вместо медицински консумативи.

  1. От граждани и селяни, ние се превърнахме в „тулупи“

Може би тулупите, за които ставаше въпрос бяха в залата, в която се намираше и премиерът. Въпросите, които му бяха задавани в по-голямата част бяха задавани от журналистите, които бяха там. Нима очакваме, че при такъв вид журнал, ще има адекватно задавани въпроси от обществото?

  1. Медиите – 4-тата власт в една държава

Какво научихме от нашите медии? Станахме свидетели на това, което света определя като 111-то място  по свобода на словото. Нима смятаме, че имаме истински и независим журнал в България? Нека помислим за „адекватните“ въпроси, които бяха задавани. За 4-тата власт мога да добавя, че на 06.06.20 г., по централните емисии на една от водещите телевизии, отразяваща честванията за празника на армията, група протестиращи срещу продажбата на част от Родопа планина, бяха представени като „хора, които искат да гледат демонстрацията на полигона от армията“.[1]

  1. Покрай брифингите, имахме възможност да видим мисленето на „масите“

Позволих си да гледам някой online излъчвания на Facebook страниците на няколко национални телевизии. Останах озадачен от хората, които коментираха излъчванията и от тяхното интелектуално ниво. Нормално е да има закачки, майтапи и бъзици по време на live видеата, но не бих казал, че е нормално масата да няма капка мозък и да е толкова лесно манипулируема.

Излъчванията на живо и възможността да наблюдаваш определени хора в продължение на известно време ти дава малко по-ясна картина на това, което се случва в милата ни родина. Може да се направят различни гледни точки и анализи, но едно е сигурно – тези хора, които ни управляват, определено знаят как да въртят „схемите“. Докато българският народ смята, че те са простите, глупавите и всички негативни епитети, то аз смятам, че това са хора, които много добре знаят какво и как да правят. Начинът, по който се управлява държавата, можеше да бъде проследен на съответните брифинги.

Друг много болезнен фактор за нас е свободата на словото. Престижното 111-то място говори само за себе си.[2]

Цензора, брифинга
Снимка: https://www.google.com/url?

Надвиснали ли са тъмни облаци над България? Или тези облаци са вече там от доста години и дават плодовете на своята сянка?

Предстои да разберем в близките пет, десет или петнадесет години. 


[1] https://www.mediapool.bg/protest-sreshtu-gorska-prodazhba-sprya-demonstratsiite-na-voennite-v-tsrancha-news307011.html

[2] https://rsf.org/en/ranking