Коронавирус 19’/ nCov-2019
Снимка: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/images/2019-coronavirus.png

Коронавирус 19’/ nCov-2019

Време за четене: 4 минути

Писна ли ти на където и да се обърнеш да чуваш и виждаш за Коронавируса? Предполагам, че да! Тук също ще прочетеш за него, но ще бъде малко по-различно. Ще октриеш малко по-различна информация, препоръка, също и статистика за размера на nCov-19. Прочети и помисли!

До колко е адекватно българското общество при създавалата се ситуация?


Какво всъщност представлява Коронавируса и защо трябва да бъдем предпазливи и да се пазим?

Направи ли си труда да прочетеш защо е опасен nCov-19 или не?

Провери ли хубаво източника на информация, дали това което е писано отговаря на истината? Опита ли се да анализираш, кой е изложен на риск и дали трябва да бъдеш отговорен първо към себе си, а след това и към останалите?

Ако не си го направил, то можеш да прочетеш повече тук и тук.

Задавам ти тези въпроси с цел да те накарам да помислиш върху създалата се обстановка. Както вече знаеш, вируса е опасен за хора над 55-60 годишна възраст, хора с хронични дихателни проблеми, слаба имунна система. За наше нещастие, по-голямата част от населението на България е ПРЕДИМНО застаряващо и тази група представлява един голям процент от населението на страната.

Първите случаи на заразени с nCov-19 са регистрирани на 08.03.2020 г.

В следващите няколко дни следват сравнително адекватни мерки, които са предприети от властта. Лично на мене ми направи голямо впечатление, как властта беше толкова обединена във вземането на решение за обявяване на извънредно положение.

Смятам, че има два варианта за тяхното обединение:

  1. Ситуацията е наистина взривоопасна и трябва да бъдат предприети максимално бързо адекватни мерки;
  2. Всички ще вземат парче от баницата, след като ЕС развърже кесията;

Ще поживеем и ще разберем.

На 13.03.2020 г. правителството обявява извънредно положение в цялата страна.[1]

Предполагам си си задавал въпрос дали е нужно да има извънредно положение в страната? Аз също си зададох този въпрос. Търсейки информация за вируса – колко е опасен, защо са нужни такива строги мерки и др., успях да попадна на един доста интерес материал. Статията е озаглавена по-следния начин: „Коронавирус: Защо трябва да действаме сега“[2].

Във въпросната статия имаме проследяемост на развитието на вируса в държави като Китай + област Ухан и статистика без област Ухан. Имаме данни и работещи формули за държави като Италия, Франция, Испания, Иран и други засегнати държави. Обясняват какво се случва при вземане на адекватни мерки и какво при забавени мерки. При интерес, може да прочетете статията тук.

Какви мерки предприе все пак „образованото“ ни общество? Какво предизвика „извънредното положение“ в страната и до колко бяха предприети адекватни мерки от „гражданина“?

След обявяването на извънредно положение в страната, българина, разбира се, като образован, интелигентен и знаещ всичко спази разпоредбите на властта. И то как! Хукна в магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите – все едно дойде края на света!

Трябва да има поне 1-2 метра разстояние между хората за да се избегне разпространението. Е да ама уви! Няма такова нещо.

В първия ден – или петък, 13.03.2020 г., в магазините имаше опашки с десетки чакащи “граждани”, спазващи разстоянието от 1-2 метра….

Ние като най-можещата, най-знаещата и най-умната нация последваха примера на италианци, англичани и т.н. и се втурнахме в магазините. Купуваме храна, която няма да може да изядем, купуваме тоалетна хартия, която Богу и аз не зная за какво им е!

Когато властта каза, че трябва да стоим в къщи и да избягваме максимално много социалните контакти в класическия смисъл на думата, ние не го спазихме. Масово „столичаните“ като мен награбиха куфарите и се качиха на автомобилите и път към родните си места.

Помисли ли дали няма да изложиш близките си на риск? Да не забравяме, че масово заразените са в гр. София.

Шанса да бъда носител на вируса е висок, но той за мен не е опасен – докато за родителите и близките ми е смъртоносен!

Помисли си преди да предприемеш пътуване. Помисли си дали ще носиш маска и ще си миеш ръцете, помисли си дали ще останеш в къщи и ще почетеш, помисли дали си заслужава да излагаш себе си и останалите на риск. 

Много от нас не възприемат нещата за толкова сериозни и отговорни. Някой смятат, че кризата в България е с цел да се вземат едни пари от ЕС и след това да отшуми. Други смятат, че вируса не е толкова опасен, до колкото се експонира. А трети са на мнение, че след преодоляването nCov-19 пандемията, света ще изпадне в икономическа криза.

Все пак живеем в свободна държава, където всеки е свободен да мисли каквото желае. Но въпреки това нека спазваме едни общоприети мерки и да изпълним обществения си дълг и спазваме разпоредбите.

С оглед на нещата ще излязат на светло едни актуални проблеми в държавата, а именно състоянието на здравната ни система, медицинския персонал, подготвеността на населението да се изправи с такива кризисни ситуации, икономическото състояние на държавата след кризата, до колко българина може да бъде обединен и др..

На тези проблеми ще може да се отговори в близките няколко седмици, а може би и месеци.

Призива към теб е следния: бъди в къщи, спазвай разпоредбите на властта, избягвай социалния контакт, мий си ръцете, храни се здравословно и не изпадай в истерия и паника.

В момента държавата най-малко се нуждае от такава криза.

Тук ще откриеш видеото на ген. Мутафчийски от 15.03.2020 г., което препоръчвам да изгледаш, ако не си имал възможност!

P.S.: Ще споделя линкове с издържана информация за вируса. За това какво представлява, как мутира, как се разпространява и др.:

  1. Министерство на здравеопазнването;

  2. Международна лаборатория Синево

  3. Уницеф с препоръки към родителите[1] https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/03/13/rd-01-124-vuvejdane-protiepidemichni-merki.pdf

[2] https://coronavirus-bg.blogspot.com/2020/03/blog-post.html?spref=fb&m=1&fbclid=IwAR0iF7x5XwCBxf5QX9dEJPT7R4Z7G7HQ5NABXPAA9nZETaPzmHyLK6dkAP8
П.С. Оригинална статия: https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca