You are currently viewing Гранична ограда или „Великата българска стена“
Оградата на българо-турската граница Снимка: hernomorie-bg.com

Гранична ограда или „Великата българска стена“

Време за четене: 4 минути

гранична ограда

С изтеглянето на съюзническите войски на НАТО и САЩ от Афганистан, към Европа се задава нова вълна от бежанци. През последния месец държави като Турция и Гърция изграждат защитни съоръжения тип ограда с цел да възпрат задаващите се мигранти.  

През последните години България не стоеше безучастно и написа домашното си от последната криза, която беше през 2015 г. Именно през 2017г. завърши строежа на „Великата българска стена“ – телена ограда, която струва на държавата скромните 200 млн. лв., което е сравнително равно на 1 млн. лв. на километър.

Историята с оградата започва във вече далечната 2013г., когато мигрантският натиск се засилва и достига своя пик през 2015-а. Първоначалната идея е да бъде построено „защитно съоръжение“ с обща дължина 33 км. Построено е от сухопътни войски и разходите възлизат на 9,6 млн. лв. Първият скандал, който избухва по онова време е, че част от компонентите са поръчвани без конкурс от фирма на БСП-функционер.

През 2015г. кабинета „Близнашки“ припознава призива на „Атака“ за построяване на ограда по цялата граница с Турция. Действията не започват веднага, а проектът  бива оставен да се изпълни от следващото редовно правителство,  именно кабинета Борисов 2. Първоначално премиерът заявява, че ще бъдат построени още 81 км., за скромната сума от 90 млн. лв. Развиващите се действия показват, че след това се възприема идеята да бъде изградена ограда по цялата граница с Турция, като цената неимоверно нараства. Построяването е оставено в ръцете на областните управители на Ямбол, Бургас и Хасково. Един от най-гласовитите и върлови привърженици за построяването на оградата е Валери Симеонов.

През месец юни 2017 година бившият втори в ГЕРБ – Цветан Цветанов заявява, че оградата е напълно завършена. Общата дължина е 234 км., като разходите възлизат на 200 млн. лв., което прави средно по 1,17 млн. лв./км ограда.

В навечерието на новата мигрантска криза изникват няколко много важни въпроса свързани с надеждността на оградата. Още през 2017 г. има съмнение за възпиращия ефект на въпросната „ограда“. В същата година многократно беше доказано, че тя може да бъде премината изключително лесно – нужните инструменти за обезвреждането й са одеяла, стълби и ножици за рязане на тел. Продължавайки с изброяването на несгодите съпътстващи „Великата българска стена“, ще припомня, че през месец май т.г. проливните дъждове успяха да нарушат целостта на оградата и причиниха „пробойни“ по границата ни.

С гореизложените твърдения исках да насоча вниманието към една позабравена тема. В крайна сметка съоръжението е построено с идеята да пази Родината от именно такива кризи. За жалост техническите характеристики не биха могли да потвърдят, че точно това съоръжение ще опази страната ни от задаващата се криза. Турция предвижда да построи 295 км. стена по границата с Иран. Стената ще бъде с височина от 3 метра и се очаква да бъде готова в близките години.

Другата ни южна съседка – Гърция вече построи 40 км. стена по границата си с Турция. За сравнение – цената на 1 км. построена ограда в Гърция възлиза на 1,57 млн. евро, но в последващите снимки ще видим ясната разлика между стената в Гърция и оградата в България.

От прикачените снимки и цитираните източници може да се направи разликата между възпиращите съоръжения на нашите южни съседи – бетон с височина от 3 метра и телени огради. Тези стени едва ли биха могли да бъдат преминати със стълби, одеяла и ножици за тел.

Наследството на ГЕРБ и Обединени патриоти ще ни опази до толкова, че едно утро ще се събудим и оградата ще бъде нарязана от всякъде. Резултатът е, че от държавната хазна бяха изхарчени 200 млн. лв., а неефикасността и вината ще бъде стоварена върху тези, които са на власт днес[1]. Смело мога да твърдя, че в идните дни ще станем свидетели именно на такива атаки от бившите първи.

Целта на публикацията е да се покаже истинността и разликата в управленското поведение на нашите държавници, които бяха начело на държавата 12 години и държавниците на нашите съседи. „Султана“ въпреки всички обвинения  за диктатура и бетониране на властта цели едно – просперитет на държавата си. „Византийците“ няма да допуснат държавата им да се наводни с мигранти. Трите страни сме на един изключителен кръстопът – днес предстои ново „преселение на народите“, защото ако някой допуска, че това ще бъдат само афганистанци, бягащи от талибаните, силно греши.

Източници:

https://webcafe.bg/caffeine/1409385616-velikata-telena-ograda.html

https://news.bg/bulgaria/dazhdove-saboriha-chast-ot-ogradata-po-granitsata-ni-s-turtsiya.html

https://news.bg/politics/tsyalata-ograda-po-granitsata-ni-s-turtsiya-e-gotova-uveryava-tsvetanov.html

https://en.wikipedia.org/wiki/European_migrant_crisis

https://www.india.com/news/world/video-turkey-builds-295km-long-wall-along-iranian-border-to-stop-influx-of-refugees-from-afghanistan-taliban-take-over-watch-4894046/

https://www.euronews.com/2021/08/20/turkey-builds-a-border-wall-to-stop-refugees-from-afghanistan

https://edition.cnn.com/2021/08/21/europe/greece-turkey-border-wall-completed-scli-intl/index.html

https://indianexpress.com/article/explained/explained-why-greece-has-built-a-40-km-long-wall-on-turkey-border-7468302/

https://greekreporter.com/2021/08/22/greece-completes-40-km-fence-at-border-with-turkey/


[1] Без значение дали е Служебен кабинет, ИТН или друга партия различна от ГЕРБ