You are currently viewing Писна ли ти от #останивкъщи?
Снимка: Image by ManaliBalsara from Pixabay

Писна ли ти от #останивкъщи?

Време за четене: 3 минути

Можем ли да бъдем малко по-отговорни към нас самите, съответно и към заобикалящите ни?

Със сигурност на всички ни, вече е дошло до гуша да стоим заключени в домовете си. Срещнах много негативни коментари заради въведената криза, разговарях с различни хора, които не са съгласни с взетите мерки и безпрецедентното спиране на живота в цялата страна. Факт е, че трябва да търпим неудобства породени от една невидима заплаха. Заплаха, която коси най-вече хората, които са ни отгледали и на които дължим много от наученото до момента. Но прави ли ти впечатление, че точно тези хора са навън? На мен лично да! Е, уви за тях няма какво да се направи, те са решили, че искат да бъдат по улиците.
Тук с две ръце бих подкрепил предложения свързани с ограничаване на свободното придвижване на тези, които са най-застрашени, а именно пенсионерите и хората с хронични заболявания.

Но какво искам да ти кажа с днешното писание?

Ще започна с няколко практични съвета, които аз лично прилагам. Със сигурност не ти е приятно, когато отидеш до магазина и се налага да чакаш по 20-30 минути, отвън, докато някой вътре се мота и се чуди какво да купи. Това е породено от неговата неотговорност. Колко по-лесно би било да имаш списък на нужните продукти и готова идея за това, какво мислиш да хапваш. Бъди умен – използвай твоят телефон и си направи списък с нужните покупки, а кармата си знае работата. Днес ти ще напазаруваш бързо и утре ще се върне като бумеранг при тебо правиш ли го с користна мисъл, то ще чакаш много).

Снимка: Image by Fathromi Ramdlon from Pixabay
#Остани вкъщи

Не е яко да #останешвкъщи в продължение на 20+ дни

Сигурно и ти като мен се побъркваш по цял ден да стоиш затворен между 4 стени. Да, не е приятно. В случая аз имам възможността да използвам двор, но не зная колко са щастливците като мен. Когато нямах тази възможност, при слънчево и хубаво време, каквото е сега, денят ми минаваше на терасата. Подготвен с компютър, чаша кафе или чай. Тогава времето минава по-бързо, няма го чувството на затвореност. Отвън си, успяваш да чуеш и пролетните песни на птиците, разбира се събираш и витамин Д за борба срещу COVID-19 (бях срещнал коментар в социалните мрежи, че Коронавируса се бори с витамин Д и трябвало да бъдем навън). 

Друго нещо, което може да направиш, е да се разходиш по улиците за известно време. Разбира се, това трябва да бъде съобразено с препоръките на властта. Екипиран с маска и ръкавици, то няма как да ти бъде наложена глоба за това, че ходиш по улицата. Аз лично, за още по-голяма заблуда, нося в мен чанта за пазар. Но, разбира се трябва да бъдеш внимателен – спазвай дистанция, носи предпазни материали и не прекалявай. Все пак законът гласи да не се събират повече от 2-ма възрастни, да не се посещават паркове и градини. Лошо е, когато реагираме емоционално и не вникваме какво пише между редовете.

Ако искаш да направиш по-дълга разходка, то златните моменти са сутрин между 5-7 часа, когато всички спят. Ставайки рано, не би нарушил и рутината на деня. Друг златен час за разходка е вечерта между 22 – 00 ч., но тогава трябва да бъдеш внимателен.

Помисли..

Опитай се да извлечеш максимално полезното от създалата се негативна ситуация. Отдели си време за себе си, подреди си гардероба, включи се в някое он-лайн обучение, прочети онази книга, която все оставаш настрани. Създай си цели, отбележи постигнати вече такива.

На първо място нека бъдем отговорни към себе си, към близките, които пазим и към цялото общество. Спазвай разпоредбите и ги нарушавай с умисъл. 😉