You are currently viewing Икономическа криза след COVID-19?  Какво предстои?
Снимка: https://www.pexels.com/photo/bank-bills-business-cards-318820/

Икономическа криза след COVID-19? Какво предстои?

Време за четене: 3 минути

Коронавирусът е факт, с който ще се наложи да живеем със сигурност още 2 седмици, а може би и повече. В тази тема няма да говоря за COVID19, няма да говоря и за пандемията, която е обхванала света. Ще насоча вниманието ти към нещо, което вече се задава като последствие на пандемията. А именно икономическа криза, към която са се засилили България и света.

Пандемията ще мине. Въпросът е какво ще стане след нея?

Правителствата по цял свят се активизират и прибягват до различни методи и лостове за поддържане на икономиките си живи. Те осъзнават, какви биха могли да бъдат последствията от изпадането на света в нова икономическа криза.

САЩ се готви да направи финансова инжекция в размер на 2 трилиона долара, Германия се очаква да приеме пакет, който включва 500 млрд. евро, докато Франция ще задели 345 млрд. евро. Тук трябва да отбележим, че ние нямаме потенциала и финансите, с които разполагат тези държава. Важното е, че те обръщат внимание както към малкия и средния бизнес, така и към големия. Те са готови да направят всичко, което е по-силите им, за да избегнат фалити.

Докато в България какво се случва?

Виждаме как държавата подготвя погребението на малкия и средния бизнес. Имаме разписани правила, но до колко те ще сработят, никой не знае.
Всъщност държавата казва, че ще помогне на ПРЯКО засегнатите бизнеси – ресторанти, кафета, дискотеки, кина, магазини и т.н.. А не са ли пряко засегнати и производителите на трафопостове, автомобилни части, металургии, авиочасти и примери? Всъщност са засегнати, защото COVID-19 прекъсва установения ред на доставки в цял свят и нарушава нормалния работен процес.

За жалост много хора смятат, че в България няма производства или нищо не се произвежда. Напротив, имаме доста и различни производства, които са разхвърляни в различни градове. За пример мога да дам Lemi Trafo (Перник), OMS Saleri (Враца), Sensata Technologies (Ботевград), ETEM (София), Liebherr (Пловдив), Kostal (Пазарджик), Leoni (Плевен), Monbat (Монтана) и много др..

Държавата обхваща определени браншове, а за другите?

Всъщност колко от тези ресторанти, кафета, дискотеки, магазини и прочие плащат пълните осигуровки на служителите си и колко плащат реални ДДС-та и данъци?

Един продавач-консултант или сервитьор се осигурява на минималната брутна заплата – 610 лв. (това са професии, които въобще не са леки и по-никакъв начин не искам да ги омаловажа). Малко са търговците и собствениците на такъв вид бизнес, които осигуряват наетите при тях на пълните осигуровки. Държавата ще поеме 60% от заплата на служителя, а работодателя останалите 40%. Ще помага на тези, които са изрядни. Избора на кого да се помогне, ще бъде правен по все още неизчистени критерии Например – ако няма задлъжнялост към държавата, плащал е на време данъците и др.. Но, до колко малкия и среден бизнес би отговарял на тези изисквания?

Икономическа криза. Икономика. САЩ. ЕС. Германия
Източник: Pixabay

Тук идва и въпросът – дали няма да бъдат наляти пари във фирми и предприятия, които са близки до властта?

Разбира се, че трябва да помогне и на тях, но не трябва да оставя останалите малки и средни предприятия на произвола на съдбата или казано – обричайки ги на фалит! Те са немалка част от гръбнака на българската икономика.

От вторник гръцкото правителство дава по 800 евро на гражданите, които са останали без работа, докато българското правителство предлага безлихвен заем в размер на 1500 лв.

Открий разликата?

Няколко икономисти препоръчват на държавата да се обърнат за външно кредитиране – ниски лихвени проценти, ниска задлъжнялост на държавата и домакинствата.[1][2]

Аз не съм икономист и следвам пътя на логиката. Запознат съм с това, че България не е Германия, не е и Франция. Много добре разбирам, че по икономически показатели България е на 75 място в света[3]. Но разбирам, че ако сега не се предприемат адекватни мерки, то в близко бъдеще, държавата ни ще бъде изправена пред много трудни времена. А какво би се случило с нас, обществото? Смятам, че ще станем свидетели на нови икономически емигранти, които ще напуснат България и няма да се върнат.

Спомням си, че през 2009-та г. един премиер на една страна каза, че ще направи всичко възможно, за да върне децата на държавата обратно. Уви, 11 години по-късно, нито са се върнали, нито ще се върнат. Може би ще се зададе ново икономическо бягство от България.

Дано да греша.

Източници:

https://www.mediapool.bg/gartsiya-dava-po-800-evro-pomosht-na-horata-ostanali-bez-rabota-news305156.html

https://www.euractiv.com/section/coronavirus/news/after-declaring-war-on-covid-19-france-readies-measures-to-uphold-economy/

https://www.mediapool.bg/bundestagat-odobri-mnogomiliardniya-paket-merki-za-ikonomikata-news305207.html

http://bostonreview.net/class-inequality/arindrajit-dube-step-one-fighting-covid-19-economic-crisis

https://www.economic.bg/bg/news/12/golemiyat-vapros-e-dali-merkite-sreshtu-epidemiyata-shte-dovedat-do-finansova-kriza.html


[1] https://www.economic.bg/bg/news/12/milen-velchev-sega-e-idealniya-moment-za-teglene-na-dalg-sreshtu-krizata.html

[2] https://www.economic.bg/bg/news/12/balgarskata-ikonomika-veche-se-davi-i-tryabva-ya-spasim-sega.html

[3] http://statisticstimes.com/economy/countries-by-projected-gdp.php